VECKANS BUTELJ

Till helgen inledes den årliga skaldjursfestivalen i Bryssel. Det knäpper i kräftklor och sörplas ur ostronskal. Och det hela sköljs ned med floder av munköl, vitt vin och champagne.

Jag vill därför fira och lyfta fram två lyxbuteljer inför denna begivenhet:
2004 Pinot Gris Reserve Particuliere (nr. 99286, 145.00 sek) och 1996 Bruno Paillard Millésimé Assemblage Brut (nr. 97360, 407.00 sek).

image210       image211

Bakom de höga klosterliknande murarna utanför Kayersberg strax utanför Colmar i södra Alsace håller den exentriska Madame Faller och hennes likasinnade döttrar till. De gör vad många hävdar regionens bästa vin. Högsta kvaliteten och största prislapp. Jag har sällan varit med om en mer egendomlig upplevelse än när vi andaktsfullt fördes in i en av de antikt möblerade provningsrummen. Madame Faller iförd sidendräkt och rosa skarfs talade hastigt och stolt om sina berömda Rieslings och sin smöriga Pinot Gris.

image212

Det smakade verkligen inte illa och därför är det så väldigt bra att SB också tagit in en mer humant prissatt Weinbach butelj. Lika karaktärsstark som matronan själv och minst lika mäktigt som Clos Weinbach murar finner du denna Pinot Gris. Traditionellt fet och aromatisk men också upphetsande friskt kommer denna sent skörda Pinot väl till pass till ostronen.

image213

Alldeles utanför Reims hittar man Paillards magnifika glaspalats. Här släpper man inte in spontana besökare så min provning genomfördes på en vinbar inne i Reims. Knastertorrt, strävt och elegant brödigt. Smaken av krita och färsk frukt varvas med en ogenerat aptitretande doft. Bornyren kittlar skönt och den syrliga eftersmaken biter sig fast. Fina fisken till skaldjursplatån.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback