Standardglas

Det rör sig inte om några nya billigare Riedelglas utan om Folkhälsoinstitutets måttlighetsberäkningsmetod för alkoholintag när de bedömer riskbruk. Ett standardglas motsvarar ett litet glas vin (12 gr alkohol). Under en vecka får kvinnor maximalt inta 9 glas medan män får dricka 14 glas om de vill befinna sig utom fara. Dvs 1, 5 vinflaskor för kvinnor och drygt två för män.

image294

Begrepp som frimodighet och tvehågsenhet finns i den
DN Debatt artikel jag läste i lördags. Att tala om och i allmänhet förhålla sig till alkoholmissbruk är vanliga problem i det svenska samhället vars dryckesvanor förändrats under senare tid, i huvudsak till det bättre om man frågar de som förordar ett mer kultiverat vindrickande och till det sämre om man oroas av ett ökat totalintag.

Jag konstaterar att riskbruksgränsen bidrar till ett mer smuttifierat drickande, där vinets smak premieras före mängd. Bara man lär sig igenkorkning av påbörjande flaskor och planerar sitt vinbruk torde FHI:s tröskelvärde inte bli försvårande för de som dricker vin för smakupplevelsen och stimulans av blodcirkulationen.

Nåja, det finns ständigt nya rön om hur den urgamla seden att dricka vin bäst hanteras. Om man för en stund släpper alkoholfaktorn och tittar på vinets kaloritillförsel noterar jag att Supersofia  ("Bantarvin") gjort ett intressant fynd i sin oförtrytliga jakt på "slimlining". Otvetydigt ett faktum att hålla i minnet, men inte något för den som älskar vinet som det är...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback