Elzas

171529-94

När jag en tidig höstmorgon för något år sedan kom till den lilla byn Bergheim i Alsace ligger morgondimman fortfarande kvar och skapar en slags mystik. Medan solstrålarna sakta letar sig fram kör vi sakta in genom porten i stadsmuren på jakt efter byns berömdheter Marcel Deiss och Gustave Lorentz.

171529-93
Tillslut hittar vi Deiss stängda med Lorentz öppna dörr. Efter lite glassnurr köper vi Pinot Gris och Pinot Noir. Den senare enligt mitt tycke en alltför okänd attraktion. Att dricka kallt, småsträvt rött vin till den panerstekta fisken är faktiskt inte så dumt. Och vill man inte kosta på sig en Bourgogne så går det jätte bra med en lite lättare syrligt jordgubbs- och hallonsmakande Alsace. Friskt och trendigt!

Hos Lorentz är det f.n. Georges som driver gården och gör det med en vissa elegans. Stämningen i i cave de degustation är sval, modernt sparsmakad och ganska businesslike. Man odlar i byns båda sk. Grand crulägen (Altenberg, Kanzlerberg) och framställer högkvalitativa viner på samtliga i Alsace godkända druvor (Riesling, Muscat, Pinot Gris och Gewürztraminer).

171529-97

Georges trognakundfilosofi är att prioritera försäljning direkt till restauranger och hotell, privatpersoner och endast i mindre utsträckning till butiker. Vilken tur att Systembolaget lyckades charma familjen Lorentz och att man i februarinyheterna nu också lägger fram Tokay Pinot Gris, förvisso från Lorentz prestigesegment (nr. 97455, 219.00 sek) men åndå...

171529-98

Vill man inte pröjsa så mycket får man nästan samma feta viskusitet varavat med en öm mandel och honungsbouquet det sk. reservesegmentet. Den finns ännu inte på Bolaget men snart kanske den tillförs redan väletablerade syskonen; Riesling (nr. 22257, 84.00 sek) och Gewürztraminer (nr. 5244, 86.00 sek)?

171529-99

Kommentarer
Postat av: Bredealbertine

Good site! Good anti-spam protection of guestbook! Keep it up!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback