VECKANS BUTELJ

171529-65

Denna vecka ställer vi in siktet mot den nya världen långt bort på andra sidan klotet. För när apartheid och bojkotterna släppte sitt grepp över Sydafrika blommade vinindustrin upp på allvar. Ökade exportmöjligheter och öppenhet för modern teknik satte fart på landets producenter som i flera fall har sina rötter i Boerrikets invandring, tex de franska besittningarna i söder.

Här odlas flera klassiska druvor med framgång och både vita och röda viner har rönt stor uppskattning internationellt. Och varför inte plocka fram något unikt, Pinotage!  Man försöker i Zimbabwe och i USA men ingen gör det med samma finess som kooperativen i Stellenbosch och Franchhoek.

171529-63

En lyckad korsning av svårtämjda Pinot Noir och Rhonedalens anonyma stöddruva Cinsault. Konstigt nog brås den blå Pinotagen inte på sina förfäder utan presenterar istället en egen stil där förvisso Pinot Noirs elegans framskymtar men där kraften och volymen ger fruktigheten och ekchipsningen en lätt fatig vaniljton. Den påtagliga rökigheten kombinerad med en varm stalldoft serverar en bränd och spänstig arom.

Modernt och mycket allround för den som för engångsskull vill låta vinet komplettera maten och inte tvärtom. För egen del blir det alltid marinerad kycklingfilé med fikon- och avocadosallad på en couscousbädd. Därtill en nygräddad och lite nötig brödbit med kryddost, ofta en välsotad Morbier.

171529-64

Själv hyllar jag Stellenzicht - Golden Triangle 2005 (nr. 22273, 106.00 sek) även om också Kanonkop 2004 (nr. 97312, 183.00 sek) är ett kanonbra köp! Den senare är lite tuffare och går att få i Bryssel på Mig's World of Wine, Ch de Charleroi. Jag avråder från alltför "prisvärda" alternativ där man kan ha fuskat med blandningen. KWV, Jacobsdal, Allesverloren och Neethlingshof gör också väldigt bra ifrån sig.

Kommentarer
Postat av: Helena

Glöm inte att kolla inte www.fairview.co.za som erbjuder fantastiska viner! Bland annat klassiskern Goat Do Roam (läs det fort och tänkt på något franskt i vinväg...). Rekommenderas varmt!

2007-02-08 @ 09:40:45
Postat av: Lars

Thanks! Några fårkramisar på skärmen är bara skönt... Hur smakar vinet? Jag kollar med sydafrikaexperten Pia!

2007-02-08 @ 14:19:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback