Fjärilsdalen


171529-1
Chateau Ksara 2002 (nr. 12596) 89.00 SEK

I Levanten började Fenicierna tillverka vin långt innan de europeiska kulturerna utvecklat varken dryckesseder eller bordskick. Stora lerkrus, sk. amforor användes för mognadsprocessen och senare lagringen, ja flaskan var vid den här tiden ännu inte uppfunnen. Med denna lilla relief vill jag presentera ett ganska märkvärdigt men dock prisvärt vin från den sägenomspunna Bekaadalen i det soliga och oroliga Libanon. Vinet baseras på Cabernet Sauvignon och har framställs utifrån fransk Bordeaux-tradition med följd att svartvinsbärstonerna, cederträsmaken, örterna och cigarrlådan liksom den stora mängden tanniner (garvsyra) dominerar upplevelsen. Smaken är fyllig, varm, solmogen, lite blodig och har därför förmågan att tämja ganska kryddstark mat, typ vitlöksosande fallafel eller moussaka, gärna kombinerat med kikärtsröra eller ungt mört lammkött. M.a.a. ett vin för den som tröttnat på tjafset om gamla vs. nya världens viner och vill pröva något nygammalt till lördagens lugna hemmakväll. Voila!


171529-1

Chateau Musar 2003 (nr. 7463) 242.00 SEK

För den som vill lyxa till det hela och maximera upplevelsen är Gaston Hochars mustiga prestigevin en given investering, men försök få tag i en tidigare årgång för tanninerna i detta vin har en sällsynt spänst och är nästan avvisande i unga år. Här känner du den läderaktiga tobaksdoften tydligt och jordsmaken blandad med torkad frukt ger en harmoniskt rogivande känsla för den stressade koryfén som vill ha något lite extra till den blodiga köttbiten. Á santé!


Kommentarer
Postat av: rosa

á votre santé!

2007-03-23 @ 23:48:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback