VECKANS BUTELJ

Nedan följer en ny veckoligen återkommande produkt: "Veckans butelj". Den kommer att dyka upp på onsdagseftermiddagarna med målsättningen att presentera ett rött och ett vitt intressant vin som i de flesta fall finns i Systembolagets sortiment, endera på hyllan eller som beställningsvara. 

                                                                                 * * * *

                                                      171529-28

För en student i Uppsala i mitten av 80-talet stod onsdagskvällens räkafton på Östgöra Nation alltid högt i kurs, åtminstone för den som ville lägga en god grund för nattliga äventyr eller för en något mer eftertänksam diskussion i bibliotekets djupa läderfåtöljer. Skral kassa och besvärande törst gav vid den tiden ofta ölet företräde... 

Om du däremot i dessa dagar vill ha något smarrigt till de färska Strömstadsräkorna vill jag föreslå 2004 La Gascogne Gros Marseng Sauvignon (nr. 2882, 72.00 sek). En småfet, fruktig och fyllig smak av den för sydvästra Frankrike unika druvan Gros Marseng i fin harmoni med Sauvignon Blancs syrliga och lite fräschare arom. Den smörgula färgen kombinerat med en insmickrande sötaktighet skapar en schysst rondör, förutsatt att du kylt av buteljen i god tid innan drycken hälls upp. Varför inte en liten bit Västerbottenost på en skiva spisbröd som ett saltare avslut?

För att verkligen tömma ut ämnet Alain Brumont en gång för alla föreslår jag den något exklusivare, 2003 Chateau Bouscassé Vielles Vignes (nr. 99689, 239.00 sek). Ett strävt och i unga år lite kärvt vin som förutsätter dekantering i god tid innan serveringen i stora glas. Tannatdruvan dominerar och ger dig en djup och tung smak där mörka skogsbär ger en ovanligt strikt men också komplett känsla. Om du kan få tag i en tidigare årgång och inte kryddar den i detta fall sekundära maträtten alltför generöst får du än ännu sällsammare upplevelse. 

För er som bor i Bryssel och vill få tag i Brumonts viner rekommenderas ett besök i Rob's cave (Parlais Gourmand) på Boulevard Woluwe.

Kommentarer
Postat av: Anitha

Jag har bestämt mig för att prova den enklare varianten. Får skynda mig hem så jag hinner kyla den ordentligt bara. Och sen vinner den ju inte på lagring, det är ju ett plus.

2007-01-26 @ 14:00:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback