Vinhelg

Det myckna trädgårdsvädret har inspirerat till måltids- och dryckesäventyr. Trots förbudet att förtära alkoholhaltiga drycker utomhus och särskilt finvin i fria naturen har jag korkat upp för provning.

image243

Diverse sjöfrukter med mogen avocado till 2003 Ch Latour-Martillac Blanc gav ett syrligt, moget och exklusivt mervärde. Väl kyld presenterade detta balanserade vin en arom som man får leta efter. Torrt men med Sauvignon Blancs typiska citrustopp och Semillion sötma gavs en lång ljuvlig eftersmak långt in i sommarnattens romantiska mystik...

image244

Och hade det inte varit för nyfikenheten och den fyllda ostbrädan... För fram kom ett glas 2003 Ch Latour-Martillac Rouge. Ännu ett typiskt Gravesvin med mörkrött skimmer växlande till svarthet. Lakrits, peppar, ceder och rökighet. Kraftfullt men ändå påverkat av Merlotdruvans sammet. Ni förstår att den oändliga eftersmaken satt i ett tag.

image245

Dagen där på blev det Lars Torstenssons Rabiega Clos Diere II Rouge. Ett formidabelt vin gjort av en svensk vinmakare på V&S tidigare anläggning i Provence. En förtjusande blandning av sydeuropeiska druvor som sent går ur minnet.

image246

Ogenerat erbjuder detta kultvin - som sinat pga av spritmonopolets utförsäljning - en sällsam boquet som både påminner om Spanien, Italien och solmoget vin från Sydfrankrike. Stil och finess saknades heller inte och vinets kraft stod bra emot påverkan från trädgårdens dofter och nattens fukt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback