Blommigt

image147

Fredag kväll och middag hemma hos en god vän som har det mesta men sannolikt inte Loirevinet som är en replik på hennes egna egenartade egenskaper: intensivt blommig med en söt smak av gröna äpplen, päron och sviskon. Eller som vissa sommelierer brukar säga; "ett mycket mångsidigt vin".

Chateau Moncontour Vouvray 2001 - Demi Sec köpte jag under påskferierna 2005, då familjen tagit in på en bondgård strax utanför Tours. Och självfallet fanns Touraines stolthet med bland de solexponerade Chenin Blanc vinerna på vinmässan i Amboises kungliga palats och naturligtvis plockade jag på mig några flaskor mjukpresade och ståltanksjästa Vouvrays.

image148

Och på påskdagsmarknaden fanns det en uppsjö av ostar att inhandla för att filtrera ned den restsockrade Vouvrayn med. Annars är detta pikanta, syrliga och aromatiska vin ett utomordentligt val till seafoodanrättningen eller fisken med krämig sås. Denna halvtorra variant torde också matcha bra till någon desert eller ökentorr chokladbit.

Vin, champagne eller konjak till choklad är annars svågerns arena. Han säger alltid Valrhona. Antagligen därför att han ännu inte varit på vildsvinsjakt i Ardennerna och bara tänker på procenten...

image149

Vill man inte vara konventionell sägs det att Vouvrayn också håller stången mot kryddiga orientaliska rätter. Så nog ska vår ständigt socialiserande och charmerande middagsvärdinna säkert kunna hälla på en slurk när den stora vänkretsen från Mellanöstern ljudligt lutar sig över grytorna.

Kronstam måtte säga: "En söt, engagerade och lyxig figurering som aspirerar på en generös final. Företäll dig en Zornsk kulla modigt simmandes ur en vik av rosor...

Trevlig helg!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback