Guigal

På förekommen anledning följer här några spontana tankar kring detta utomordentliga vinhus produktion. Etienne Guigals förfader Jean började sin verksamhet vid andra världskrigets slut och är i dag en av Frankrikes och världens mest renomerade Rhonevinsproducenter.

Denna blogg har tidigare under rubriken "VECKANS BUTELJ" gett några smakprov på Guigals rika flora.

image172

Det breda sortimentet rymmer allt från enkla generiska Cotes du Rhones till avancerade Cote Rotie och Hermitage. I Tain strax söder om Lyon ligger det heliga Hermitageberget där de finaste druvorna plockas ned för hand. Men egentligen över hela det vidsträckta Rhonedalsområdet finner man arealer där Guigal utvinner smått otroliga viner. Dominerar gör den mustiga och intensiva  Syrahdruvan som, till skillnad från nya världens motsvarighet Shiraz, blandas upp ju längre söder ut man kommer.

image174

Detta faktum, dvs Guigals bredd och genomgående höga kvalitet har inneburit att Systembolaget erbjuder ett ganska generöst urval i sitt sortiment. Prismässigt inte så pjokigt heller, åtminstone om man jämför med det höga internationella prisläget. Ja, det är faktiskt så att Bolagets prislista i någon mån kan konkurrera med den i västeuropa till och med i Frankrike, om man inte handlar med mängdrabatt och omomsat förstås.

image173

Vinvärldens mest beprövade och erkända provsmakare Robert Parker har alltid hyllat Guigal för deras globala framgångar. Han återkommer ständigt till familjen Guigal kompromisslösa kvalitetsambitioner och traditionella stilart. Särskilt Guigals 2001 har länge återkommit i Parkers krönikor. Nu gäller dock 2003 som skördades efter den där ruskigt varma sommaren, då skogar brann och åldringar stupade. Dessa extremt solexponerade druvor har gett oss ett rött, moget, fruktigt och lite extra tungt vin som kan i sina mer prestigefyllda appellationer sparas åtminstone i tio år.

image175

Och så här rankar vinadvokaten Parker 2003 på sin 100 poängsskala (där väldigt få viner kommer över 90 och där ett extremt litet antal får 100): Cote Rotie och Hermitage 90-93, Chateauneuf de Pape 90, Gigondas 87-88. Han ger den vita Hermitagen 89-92, Condrieun från 2004 91p och Crozes Hermitage 87-88 poäng. Nämnas kan att just Guigals Cote Rotie La Moulinne har lyckats med mästerstycket att få 100 poäng!

image181

Personligen är jag stormförtjust i CDP och dennes lillebror Gigondas som liksom påvevinet kommer från södra Rhonedalen i gränstrakterna till Provence. Här blandar man upp den sträva Syrahdruvan med en flera andra, både gröna och blå, druvor som ger ett mångfacetterat vin som inte blir lika strävt och tungt som tex St Joseph. Grenache och Mourvedre är två tongivande druvor i söder som ger just denna lilla piff till ett vin som drivs upp i stark sol och stenig jord med ett stilfullt skyddande kullerstenstäcke.

image179

Därmed inte sagt att de dyrare prestigevinerna från norra Rhone, Cote Rotie eller för den delen Hermitage, måste få en komfortabel plats i din vinkällares mörkare och svalare utrymmen. Cote Rotie är unikt i sitt slag enär man blandar i en liten del Viognier. En grön smakrik druva som ger en diskret viol- och aprikoston till det annars strikta rödvinet.  

image180

Vita Rhoneviner har väl också sin charm men för egen del gillar jag inte den lätt oxiderade färgen och de fyndiga blandningarna av Marsanne och Rousanne. Två klassiska hjälpdruvor, tex i röd St Joseph, som inte riktigt meriterar för egna äventyr. Har i och för sig lyckats lagra några vita CDP med framgång. Men för all del, färsk Condrieu och Hermitage är gudagott!



Håller i hastigheten på att glömma rosévinet från Taveldistriktet i trakten av Avignion. Parker ger 90 poäng för Guigals 2004:a och liksom min trädgårdssippande kollega pratar han om en alldeles otroligt fräsch dryck som faktiskt också håller för lättare måltider inomhus, tex till påskens diversifierade kostcirkel. Tänker du dig ett mer omfattande drev på påskharen kanske den billigare standardrosén från 2005 med rimliga 87 Parker-points kan va nått att svalka sig med?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback