Waterzoi

Belgisk fisksoppa med lax, torsk och räkor med gräddtopp i fonden. Därtill en 2005 Pierre Sparr, Pinot Gris Reserve (nr.  127.00 sek) som inte var alldeles övertygande - med sin persikosmak och äpplighet - inte ens när temperaturen ökade. Vattnigt! Notabelt är väl mest huset Sparrs koppling till den svenska ätten Sparre.

Bemärkelsedagar

Otvetydigt torr men ändå behagligt söt. Så kan man beskriva mycket i denna värld. Också Marcel Cabeliers Crémant du Jura juriskt förföriska vin från bergtrakterna mellan Frankrike och Schweiz med sin säregna jordart av blygrått skiffer.

Bubbelvin ska ju faktiskt komma från Frankrike, åtminstone om det ska hålla i salongen,
badrummet och till födelsedagsfirandet. Som allt annat är mousserandevin en vetenskap. Jämför man Crémant med Champagne känner man direkt den förras lugn och något kontrollerade ivrighet. Såpass att den med fördel kan paras med Juraregionens ostmästare, Comtén. Salut!

Porslinsmålerskan

Erika Bjerström målar upp en entydlig och insiktfullt bild om Europa och européer. Ett särdeles njutbart nutidsepos. Porslinsmålerskan från Limoges är ovanligt välskriven, tillgänglig och underhållande för alla och envar som vill ta del av hur komplex vår kontinent egentligen är så här i brytningstider mellan det gamla eller nya Europa.

Inträngande betraktelser om fransk nypolitik under Sarko, rå fattigdom i Charleroi, riskfylld migration från Senegal och försök att tänja kontinentens gränser är bara några godbitar ur denna färgrika bok. Även det demokratiska underskottet inom EU orsakat av klåfingriga eurokrater.

Vi var samtida i Bryssel och det är imponerande att se hur långt in i EU:s korridorssnack SVT-journalisten Bjerström nått. Och hur många gånger har man utan större framgång försökt förklara EU:s bak- och framsidor. Jag bugar, Erika din penselföring är mästerligt och Magrittsk!

Burgunder

1996 Maranges 1:er Cru, La Fussiere är en fenomenal Bourgogne som osar av mjuka, fruktiga och charkaktiga dofter. Jordgubb, banan och diskret blodighet ger smak. Årgången är rätt skaplig om man ska tro de som vet. Jag störs bara av lite flaskoxidering men när Riedelglasets volymiösa bulliga bourgognekupa gjort sitt jobb (syresatt) är det bara att njuta.  

Torra tyskar...

...når nästan in i kaklet, skriver man om i den senaste utgåvan av fackorganet "Munskänken". Här listas flera strama och diskret törssläckande rieslingviner. Jag hittar bekanta Domdechant Werner Hochheim Riesling Classic (nr. 81372, 129.00 sek). Ett subtilt lågsyrehaltigt vin med viss rondör (se mer under rubriken "Tyskland") som passar sig till det mesta som inte osar eller brinner. Tänk vad tysk Riesling bättrat på sitt rykte och hur tight racet är med österrikiska dito. Auf geht's nach Berlin!

Äntligen!

Morgonmedia kommer med den glada nyheten att bloggvampyren Alex Schulman upphört med sina cybersnytingar. Jag konstaterar att Einhorns snällhetslära nått Stureplan.

Varunytt

I oktober utgåvan fäster jag blicken på en prisreglerad Priorat från Spanien. En märkvärdigt smak- och stilfull druvblandning - Garnacha, Carinera, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Alltså en riktigt mustig kompott som fått höga vitord i flera organ. Just 2002 Finca el Puig (nr. 2737, 179.00 sek) förutskickar strama kryddiga aromer och doft av choklad, läder, muskot och kaffe. Värme och tilltagen fatighet får man också på köpet när man fyller på höstförrådet.

Lagom till ölfestligheterna i münchen och påpassligt inför min förestående Berlinresa senare i veckan torgförs Paulaner Weissbier Kristall (nr. 1530, 16.00 sek). Billigare och fruktigare än famösa Erdinger. Bådar gott och lovar sensuella dofter av aprikos och citrus i typiskt midjeformat glas.