Jupiters blod

Äntligen en bra och prisvärd italienare. Inte sedan Brolios debut har det kommit något så kryddigt som 2003 San Leonino Riserva Chianti Classico (nr. 2332, 138.00 sek). Finsmakarsvågern på middag ställer krav både på kvalitet och kvantitet. Jag trivs med att dra upp korken ur en traditionell sangiovese från Toscana. Den doftar choklad, läder och har en plommonaktig fatton som inte ens viker för oliverna i vegolasagnen. Den långa lagringen - 18 mån - på slanonska och franska ekfat ger teglad färg och stram örtighet. Att buteljen både har rosa DOCG och "Gallo Nero" märkning runt kragen är väl förtjänt, Prego!

Bland änglar och drakar

Läste just Seirstads skildring kring livet i Tjetjenien och Schoris Irakprat. "Ängeln i Groznyj och Draksåddens år". Den förra i sann Politkovskaja ambition, den senare lite Åströmsk till sin stil och innehållsmässigt endast revanschistisk i sina påhopp på republikanska amerikaner. Åsne berättar om stort och smått medan Pierre försöker få med allt och inget. Grymt och omänskligt är i alla fall det bärande temat i dessa namnologiska uppteckningar.

Nu viker jag upp Dissmors "Turkey Decoded". Ett måste i min bransch. Ett aktstycke i sin genre. Som det verkar, läsvärt.

American

Till Firrens pilgrimsmusslor dricker vi 2006 Fetzers Chardonnay "Valley Oaks" (87.00 sek). Enkelt. Ett vin som trots en ringa summa faktiskt ger viss underhållning. De gröna franska linserna utgör bas och toppas med bacon och musslor. Vinet är fruktigt. Men håller stången mot sjöfrukterna. Och smaken av grape, vanilj, äpple, och päron erbjuder en fräsch vårig balans.  

Guldvin

På guldsidan i Bourgogne skördar man rariteter. En sådan kom upp till abborrfilén och gav måltiden en piff. 2002 Corton Les Maréchaudes Grand Cru (19.50 Euro) är lätt tegelrött, varmt och smekande vin med en trimmad kropp. Ljuvligt till firren men än mer insmickrande till Appenzellern. Den höga aromen byggd på varsam lagring femton månader på nya ekfat gör susen. Pinot Noir från Beaunetrakten är visserligen inget unikt men ack så gudomligt.

Thai

Padthainudlar och Singha Beer (nr. 142803, 15.30 sek) fanns i hämtlådan från nya Käppala Thai Take Away. Det var en för min del ganska progressiv upplevelse. Kryddigt, fräscht och nog nyttigt. Ölet var fryskallt - förstås - och gav en skönt sötaktig och berusande eftersmak. Läckert!

Pivo

Från Karlovac strax untaför Zagreb kommer det kroatiska basölet; Karlovacko (nr. 151001, 13.40 sek). Ett mustigt, robust och alla sätt potent öl på 5,4% volymprocent alkohol. Lätt brunaktig lager med strong beska och traditionell kroatisk stolthet i sin maltiga volym. Zivili!

Jag dricker det med en känsla av nostalgi sedan krigsåret under nittiotalet men också med förtjusning. Detta lilla turistslukande land har nu verkligen kommit in i värmen. Öl och snart också kvalitetsvin på SB. Kroatien har över en natt blivit ett av de absolut mest populära resmålen för svensken. Det är bara Turkiet som lockar fler svenskar.