Vinprovning

I fredags samlades idel specialister på sydösteuropeisk politik i Grappes inspirerande lokaler för att bygga ett 2009-lag och lära sig mer om franska viner i Grythyttansalens valv. I glasen fanns:

1998 St Emilion Ch. St Georges - Cote Pavie - Grand cru classé. En klassisk, diskret och mjuk Bordeaux.
1998 Ch Montus från Madiran. En murrig, varm och mogen samt typiskt tanninig Tannat från Sydväst.
2002 Dom. Clos Oratoire Chateauneuf du Pape. En stilfull, balanserad Grenachekompott från Vacluse.
2003 Clef du Sole från Amboise-Touraine. En grönpepprig, spänstig och höig Cabernet Franc från Loire.

När domen fallit vann Montusen knappt för den sensationellt fina Clefen. Delad trea blev de klassiska pavorna med påvevinet tydligast profil i målfotot.

Klokskapen vid bordet ägnade därefter uppmärksamheten åt ämnet "påvliga dryckesvanor" och ridderliga utsvävningar. Oerhört intressant och engagerande!

Kollegorna fick sedan vandra i valven och se storartade samlingar, där det staplats monster Yqem och Petruser varvat med DRC och Krugs. Och därefter inmundigas en lättare chark- och ostbuffét under sällskapliga former.  


Monopolien

Läser senaste numret av Allt om Vin och noterar särskilt ledarspaltens benämning på det skepp Anitra nu överger. "Monopolet" finns där ännu och för detta ska vi vara glada. "3K": kvalitet, kunskap och kvantitet.

Paul Blanck, 2002 Riesling Grand Cru - Winek-Schlossberg korkades upp i helgen. Ett vin som inte finns på Bolaget, tyvärr. Smörigt men ack så strävt trots ett antal år på nacken. Petruleum, persika och traditionell fruktarom. Parfymerad doft med knivskarpt sting. Gåtfullt och fulländat i slanka bruna buteljer.

Jag minns besöket i Kientzheim - strax utanför pittoresk Colmar - en kulen höstdag och kommer också ihåg Alsace vinmuseum invid storproducenten André Blancks lilla provsmakningsstuga. Släktingen
Paul längre ned på gatan gör färre men mer kvalitativa produkter som inte går till stormarknader som Carrefour och Cora. Hos Paul går man in i vagnboden och får över disk fritt prova hur mycket man vill utan köptvång. Något som ändå infinner sig när de bästa grand cruerna går för en bit under tvåhundra riksdaler.


Riesling

En druva som innebär trendighet, behändighet och beständighet. Gamla vinvänner mötts hos mig lördags och försökte hitta nya vägar kring denna kallklimatsdruva med typisk tyskhet.

Det blev först en 2004 Josmeyer Grand Cru Hengst från
Wintzenheim (nr. 97698, 335.00 sek). Ett formidabelt vin som med sina bensinala doft och fulla smakrondör ger en ovanlig spänst för att vara Alsace. Eller så polerat och balancerat det kan bli utan att anstränga sig. Detta vin hade Kronstam inte kallat "sötslickat" (DN 14 sept), utan komplett.

Därefter systrarna Fallers, 2004 Weinbach Cuveé St. Catherine från Schlossbergläget i Kayersberg (nr. 88933, 409.00 sek). Pärondoft, stringens och guldgul färgton med glitter och lagom viskusitet. I bloggen finns mer att läsa om min upplevelse bakom klostermurarna på Weinbach.

Slutligen 2007 Kartäuserhof från Hinterkirschen (nr. 3704, 119.00 sek). Klart, skruvat, lite spritsigt och med en lyster som gav mineral, friskhet och en cool för att inte säga trendig kontrast till Alsacen. Östrerikiskt vin fortsätter att ta mark och detta druvtypiska vin faller mig verkligen på läppen.

I vanlig ordning värmde sällskapet upp med en snustorr champagne; Billecart-Salmon Brut Reserve (nr. 7454, 315.00 sek). Ett starkt kort för den som vill ha valuta för pengarna. Finns också på halvflaska för den som bara vill ha en slurk. Ungerfär som den där "slängpivon" i köket; Karlovacko från Kroatien (nr. 1510, 13.40 sek).

Till deserten blev det ett litet glas gyllenbrun Gros-Marseng från Chateau Bodonave i sydvästra Frankrike. Syrligt.

Vindruvan

Ännu ett avbrott pga fysträning och bollspel. Men nu börjar mörkret falla och tiden för vindrickandet infalla. Snart samlas min lilla elitkrets för den första höstprovningen. Det blir Riesling från vida världen och prat om Kaukasus, Obama och kanske nått om goda maltdrycker.

Som inspiration får ni glutta på
Carl-Jans nyhetsbrev. Och hålla till godo med tipset; 5657:an. Dvs. Les Sentilles vita Bourgogne för enbart 139.00 sek. Såg att SB tagit in en röd sådan. Spännande!