God Jul!

Kära vinvänner, tyvärr är julaftonen inte en oenologisk högtid. Jag väntar därför redan på annandagskalkonen där vinets fägnad åter står i hus och stuga. Själv sliter jag med traditionen i Tjust, där Rhonevinerna florerar i tid och otid. Här har vi också akut mjödbrist varför mjölkbondens sortiment måste hemsökas...

Innan dess minns vi TD:s saga för barn över arton år; "Karl-Bertils" julafton. Den tilldrog sig som sagt på den tiden då julen firades till minne av Kristi födelse. En tid då korvstoppande, fejande och putsande stod före varuhusgalleriernas kreditkortsdragande och idoga paketerande. KBJs starka idoldyrkan handlade ju mer om hjältemod och kamratskap, helt utan sexuella anspelningar. 

image326

Trots detta vackra smått sakrala budskap var ju KBJs kära far Tyko just varuhusmanager och kapitalist. Tänka sig, hade han måhända en liten vinhörna där längst in vid köttdisken. Ja, där han ompackade och hembrännde? Ilskan kom ju sen över Tyko när han insåg att sonen hyst kommunistiska tankar i sitt ömma hjärta. 

image327

Med detta kära vänner vill jag tillönska er en riktigt God Jul. Men sluta inte dröm om en icke kommersiell jul. 

Julläsning

Nu lackar det. Den första julklappen har kommit i form av en bokcheck på Akademibokhandeln om lagenliga 300 sek. Givaren var dock inte den hjältemodiga och robinhoodska Karl-Bertil Jonsson, utan den nye statsministern.

image325

Eftersom jag redan läst den fd statsministerns memoirer, Min väg, mina val får det bli något annat som inte riktigt har det perssonska jagfokuset. Möjligen blir det lite knepigt att hitta en bok med samma inträngande reportage och blottläggande av politiska interjörer. Stilistiskt perfekt och språkligt korrekt, skulle nog Horrace ha sagt.

image324

GP:s generösa insights ger den nyfikne mycken underhållning. Och om det inte vore för de återkommande ganska självförhärligande inslagen skulle denna tegelsten ha hamnat högt upp på min årsbästalista. Jag slås av att mäster Olof och goa Gudrun gjort så starkt intryck på Vingåkers strake man. Jag funderar också på varför den där Carl ständigt får sig en känga av den socialdemokrat som näst Erlander regerat längst. Jag får veta en del nytt om tsunamin och om de nära relationerna till Tony och Jacques. Jag lägger nu epoken Persson bakom mig.

Vinklubb

Dagens SvD gör reklam för Sveriges största vinklubb, Australian Wine Club. Man utlovar lagligt kvalitetsvin till trogna prenumeranter. Jag hittar dock inte en enda känd producent eller ens någon djupsinnigare varudeklaration.

Kremstaler

Av "feinschmeckern" på Finedalsgård bestås jag två slanka brunskimmrande buteljer från Vorspannhof Mayr i Kremstal. 2006 Gebling Grüner Veltliner och Marthal Riesling. Jag minns den varma operasommaren i Wien för länge sedan. Utflykterna till Dürnstein och Melk i Wachaudistriktet kommer upp på näthinnan igen.

image323

Länge har det talats om denna säregna privatimport och sanna mina ord; verkligheten överträffar dikten. Och avsmakningen sker sjävfallet i närvaro av bedömningsexpertis från Standard&Poors med 2-betyg och mycken erfarenhet av kallklimatsdruvor. På bordet står Firrens Skagenröra på danskt rågbröd.

Veltlinern är fet, jordig och full av mineraler som bjuder klassisk beska i eftersmaken. Stramt, brett och kryddigt alltså. Doften är parfymerad och fyller näsan med yppiga och pigga toner. Rieslingen är elegant och laddad med petroleum. Druvtypisk och citronkrispig om än lite tät för den rhenlärige.

Österrikes återetablering inom vinadeln är alltmer påtaglig. Att Schloss Gobelsburger under Herrn Moosbruggers fasta hand får Allt om Vins Gyllene glas 2007, bla. "...för förvaltningen av ett kulturarv till återvunnen ära och berömmelse" är ingen tillfällighet.

Nobeldrickan

Jacquart Brut Mosaique Millésime 1996. Magnumbutelj från Champagne.
Corton Grand Cru Gréves Bourgogne 2002. Domaine Jean-Claude Belland    
Tri de Vendange Couteaux du Layon. 
Raymond Morin. 

Utöver Ramlösan bara franskt i glasen. Tres Fert! Säkert alldeles jättegott till den smarriga hummeraladåben med hälleflundra och kalixrom, ungtuppen med korvtopp samt hallon- och svartvinbärsterrin på pistagebotten. Dillen gjorde tydligen susen...

Storslaget

1998 Castellane Cuveé Commodore. En bulligt rund flaska med mycket sofistikerat innehåll om än med en lite däst bornyr. Ungnsrostade parmaskinkflarn och en sprakande brasa i mycket goda gubbars sällskap förstärkte förstås den välrostade brödigheten i varje sipp. Att dricka årgångschampagne på detta vis är ju typiskt Julinskt och klart minnesvärt. Van värd med känska för förplägnad gjorde inte heller saken sämre.

image320

Fredagsvinet

Denna fuktiga, mörka och märkligt milda fredagskväll kräver en trogen varm vän.

Varför inte en lätt yppig fransyska med påvliga ambitioner. Jag luftar därför en Vacqueyras från södra Rhone, just utanför Orange. Vissa minns tiden bakom Millefeuilles murar andra tänker på Willhelm av Oranien eller den mäktiga romerska teatern.

2005 Alain Jaume Grande Garrique (nr,. 99486, 120.00 sek) gör i alla fall denna klassiska byggd rättvisa. Detta blåröda vin med fin fatighet och lätt pepparton ger i från sig en typisk fredagskänsla. Sedvanlig Chateau Neuf du Pape blandning av Grenache, Syrah, Cinsault och Mourvedre. Och ekooldlat förstås!

Glöm inte dekanteringen och det volymiösa glaset. Här behövs syre och plats för några snärtiga glasvirvlar.

Vital nittioåring

Finlands sak är vår sak. Märkligt!

Biobeer

Riedenburger Pils (nr. 1571, 12.90 sek) är mustig, spänstig och ganska full av volym. Även lite jästrester som ger en trevlig sötma. Men mest av allt är den bioodlad och KRAV certifierad. Verkligen något för den som i dessa Balidagar känner för att bidra till att öka den ekologiska och organiska produkter. Dessutom kortare transporter och heltysk.

Röda ränder

Från Jamaica har SB importerat  Red Stripe. Ett konventionellt drickvänligt lageröl i liten brun medicinflaska. Diskret maltighet och påtaglig friskhet med svalkande effekt. Mångfalden berikas men hur påverkas miljön av denna globala transport? Hur långt ska vi ölälskare behöva krympa vår nyfikenhet? Lokalt öl är bra men i Sverige finns dock få internationellt gångbara bryggder. Dyrt, grumligt och omständigt blir det alltför ofta, tex Landsorts Lager (nr. 1466, 27.10 sek). Dock, stor härlig brun medicinflaska!

image318         image319

Smart öl

Spendrups Bright Brew uppges vara kalorisnålt,  fräscht och smakrikt men det känner inte jag alls. Mesigt och vattnigt utan vare sig potens eller stringens. Det måste finns gränser för hur mycket man förvanskar originalet.

Friskt vågat

Den som fort vill få glaset fyllt med ett friskt, harmoniskt, äppligt och fruktigt vin letar fram november månads österrikare. 2006 Mehofer Grüner Veltliner duger gott till det mesta. 87 spänn på Systemet och fyndet är ditt. Zum Wohl!

Adventsnyheter

Nu lackar det och jag besöker öns restruktuerade butik och hittar 2005 Brancaia Tre (nr. 99595, 129.00 sek), bland decembernyheterna. En sk. supertoscana - eller lillebror i alla fall -  där de njutbara druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot mixas med den notoriska Sanginovesen. Förra julen läste jag i Wine Spectator om den nya kvinnan, Barabara, som står bakom Brancaias kamp för att nå ifatt Sassician i ära och berömelse, åtminstone när det gäller Brancaias flaggskepp, Il Blu. Dolce Mantrona!

image316

Men nu när det stessiga julstöket kommer mot oss i rasande fart ger oss Tomten en pampig pava där en kryddad djurisk bouquet bjuder nötter, bigaråer, plommon, salvia och mörk cholkad. Mysigt och murrigt så det förslår. Pizzavin för den som inte hinner med mer men också vill njuta lite vanilj. Precis som sig bör blir det bara IGT-klassning, vino di tavola, för den som inte håller sig till vinlagen. Heller ingen rosa DOCG krage, ens om tomtenisse får dra en kanin ur säcken...