Tillfälliga nyheter

I morgon torde det nog inte bli någon trängsel i SB:s butiker i City. Nyhetsvärdet är lågt och verkar utsatt för semestertorka, konstigt nog! Mycket franskt för ovanlighetens skull och en del Italien, Spanien och Sydafrika. Tunisien är den enda udda nyheten. Men där finns förmodligen några godsaker under den magiska hundralappen.

image285

Bland de röda fastnar jag för välrenomerade Falescos Tellus (nr. 97284, 99.00 sek) fiftyfifty blandning av mjuka Merlot och robusta Syrah. Dock ingen rosa krage enär denna blandning inte inryms i den högre kvalitetsklassen DOC/DOCG inom ramen för de traditionsbundna italienska vinlagarna. Enligt utsago har Cotarella lyckats få fram ännu ett prisvärt, bärigt och synnerligen jordigt vin som säkert förgyller de allt mörkare sommarkvällarna.

        

Italien står även för mitt vittvinsval trots många spännande österrikare. Greco di Tufo (nr. 98109, 99 sek). Här finns grön kvalitetsmärkning DOCG bla därför att Terredora pressa ned sockerhalten och därmed skapat en slags exotisk torrhet. Något som är en prestation i södra Italien vid foten av de Umbriska kullarna. Jag vill minnas att DN eller SvD lyfte fram "den eviga" Grecon som ett vin med viss bystighet och charmig rondör eller motsv. Servera riktigt kallt till kräftstjärtar eller smör- eller panerstekt fisk.

Viva Italia!

Påvligt

image283

En vit Chateauneuf du Pape är något alldeles extra. 2003
Font de Michelle (17.50 Euro) var inget undantag.

Fortfarande lätt guldgul i ett ännu friskt färgprisma med viss grönton. En traditionell nyaslottetblandning - vinlagen medger en blandning av högst tretton druvor med hemvist i appelationsområdet - med vit grenache som bas ackomanjerat med lika delar Clariette, Bourboulenc och Rousanne ger tyngd och elegans.

Trots att 2003:an klarar sig bra ytterligare något år var vinet redan moget och potent. En smörig, småfet, syrlig och torr smak höll stången mot den kryddade laxfärsbiffen, kantarellerna och Comtéosten. Doften kom harmoniskt i takt med den ökande glastemperaturen och den säregna lyxen att dricka påvligt infann sig ganska snart.



Trist att detta var sista flaskan från höstskörden på 2005 på Cora-Bryssel. Kvar finns dock några flaskor av ölvärldens lilla "sidekick" Pelforth Blonde. Ett småbrunt brasserieöl med både styrka och söt maltighet. 

Njutning

image281

Snart helg och tid för allsköns förströelser, tex njutning vid vinrankan, ölstopet eller på Skeppsbron där hög
mastade skepp ligger förtöjda i långa rader. Men se upp för de envisa skånska rondellhundarnas invecklade konstteorier!

I gårdagens DN exponerade man bloggvärldens nya ikoner, åtminstone de svenska tungviktarna som knappar ut osminkat Stureplansskvaller med tittarsiffror som enbart Carl Bildt kan matcha. Bloggmogulerna Schulmans underhållningsvärde får väl snarast hänföras till den kategori som tidigare dominerarats av glamourprincessan Lassbo. Sen får man förmoda att dessa feelgoodbloggares framgång bygger på Aftonbladets stöd. Nåja, det är nog inget för mig. Kitsch!

image282

Appropå njutning i begränsad omfattning vill jag kort slå ett slag för en sommarsval öl, nämligen bittra, torra och friska Jever Pilsner. En nordtysk klassiker som finns att få i en grön skön 50 cl flaska för 16.40 sek. Bitte, noch eins!

Trevlig helg!

VECKANS BUTELJ

image280
Ordning på torpet! Efter ett sommaravbrott kommer här återigen veckans vara: 2005 Fournier Pouilly-Fumé (nr. 2227, 125.00 sek). Ett typiskt Loirevin från det vackra kulliga landskapet kring Sancerre. Denna gåva från Arildsdoktorn presenterar Sauvignon Blanc på bästa sätt: citrus, äpple, grape, vinbär, mineral och tilltalande nässlighet. Vinet har hyllats i vinmedia sedan inträdet på SB i våras.

Turkiskt

image275

I mitt nya tjänsterum hade företrädaren lämnat efter sig en flaska turkiskt rödvin. Jag har ännu inte tordats pröva men nu så här efter de omtalade och för framtiden så viktiga
valen i det sekulära Turkiet hat väl tillfället infunnit sig, får man hoppas...? "Nu eller aldrig" är nog ett ordstäv som passar både betr avsmakningen och Turkiets chanser att på allvar omsätta sin kandidatlandsstatus för EU medlemskap. 



Ett torrt rött vin som framställts med stöd av tysk expertis borde ju inte smaka så värst illa. Druva okänd.

Turkiets demokratiska och ekonomiska utveckling under senare tid ger också förhoppningar. Under premiärminister Erdogans tid vid makten har den republik Ataturk grundade på tjugotalet på allvar orienterat sig mot Europa. Omfattande reformer och nedtronad regional retorik har präglat de lätt islamistiska makthavarnas strävan bort från militärstyre och förtryck av minoriteter.



Yakuts 2004 Kavaklidere framställs i östra Anatolien där kurderna befolkar den ännu fattiga landsbygden. Alltjämt finns en osäkerhet och en våldspotens i området som gränsar till det oroliga Irak och det hårt styrda Syrien. Kurdistan är och förblir alltfort ett dilemma även utanför en europeisk kontext. Glädjande är dock att kurderna efter söndagens val tagit sig in i det turkiska parlamentet.

I ett vinsammanhang talar vi dock om en region som av många benämns vinets vagga. Men århundraden av konflikter följt av fattigdom har sinkat utvecklingen varför tex tyska investeringar i produktionen möjliggjort modern och vinstgivande framställning. Hör från finansmarknadsfolket att det är hög tid att gå in i Turkiet baserade fonder.



Kavaklidere lämpar sig till lammkött och starka ostar. Alltså inte till Kebab eller annan snabbmat. Om jag får råda bör måltiden inledas med en Burek och ett stort glas Efes pilsner, ett utmärkt friskt och lagom maltigt lageröl som Bolaget torgför för 15.10 sek (nr. 1527).



Så nu hoppas vi på den fortsatta politiska utvecklingen och att SB snart introducerar ett turkiskt vin i sitt annars så väldigt globala sortiment. Kanske i samband med höstens viktiga presidentval eller när den nya presidenten genomför sitt svarsbesök på HMK:s statsbesök i Turkiet 2006?

Utskänkning i sommartid

image270

Den traditionella hamnfesten avslutade Arildsdagen. Den fick också tjäna som semesteravslut och återgång till mer vardagliga vanor... Icke förty vill jag notera några intryck från den "blöta" sommarvistelsen.

Måltidsbryggor - dvs balans mellan kost och dryck - i all ära men har någon funderat på de yttre faktorerna, tex väderlekens påverkan på vinvalet? Och finns det någon som har en lösning på vinvalet i relation till hastiga temperaturförändringar och ljus- och ljud skiftningar?

När man läser Skallebergs förträffliga 
Arildsbok och ser hur den smått dramatiska naturen bidrar till ljus, ljud, klimat och temperaturskillnader. Att beskänka någon över en tidsperiod där kvällssol med skuggor, solnedgång mellan Nimis och Väderön, vindbyar och magiskt mörker bildar kuliss kräver sin konst. En slags Skagenmålar ambition i Kullabergsmiljö.

image272

Nu bortser jag från bifaktorer som sällskapets sociala förutsättningar, den enskildes vinkunskap, erfarenhet och inte minst de aktuella diskussionsämnena. Heller inte dukning och glas. Bakgrundsmusik, blomdofter, skall från otrevliga rondellhundar eller barnarop kan ju även förekomma. Också utmaningar för den dryckesansvarige med ambitioner.  

Ett trick i sammanhanget kan vara vinbuffén med självbetjäningsrätt. M.a.o. förtäring under eget ansvar.

Ett isbad eller frysväska med öl och vitt vin i olika smakvalörer. Därtill en mer robust trälåda med röda viner, både för den typiskt svenska sk. grilldrickaren som vill ha en omedelbart kraftig upplevelse och så något mer spännande för den mer tålmodige. Gärna skruvkorkat som lätt går att återförsluta och därmed skydda innehållet från naturens krafter... Därtill ett parasol eller partytält om det handlar om picknick och vädrets makter bråkar.

image271

En mindre middag kan ju alltid hanteras genom att helt enkelt bjuda på ett vitt, rosé och rött vin från samma producent. Säkra kort som Guigal, Stoneleigh, Riccasoli, Falesco och Penfolds erbjuder mångfald och valfrihet utan att genera eller utmana i onödan. Ljusfaktorn liksom dofterna kommer också ofta i harmoni om flera vintyper mixas.



Jag praktiserade detta vid i samband med bouléspelet och kunde göra en värdefull fullformatsstudie i samband med hamnfesten där hundratalet gäster tagit med vad de ansåg passade. M.a.o en symfoni i flaskor från alla världens hörn som speglade kunskap, vanor, smak och plånbok! Beväpnad med ett glas kunde man göra både antropologiska och oenologiska studier bland hjärnkirurger, advokater, lagmän, direktörer, försäljare, bankirer, ambassadörer, pensionärer och professorer samt den stora mängden traditionsbevarande Arildsiter av sedvanligt nedtonat snitt. Alltså inte att jämföra med rockiga Torekovianer...



Alla med den gemensamma nämnaren; helst kända märken och druvval. Några trotsade också lådvinsförbudet...! Mest fanns dock Chianti, Rioja, Shiraz och någon Sauternes. Någon hade fått med sig en Morelino di Scansano. Mina slovenska pavor: Sivi Pinot och Cabernet Sauvignon rönte emellertid inget större intresse men väl min lotterivinst i form av en jättekorg grönsaker, hurra!

Damvin

image269

På uppdrag från Arilds damgolflag seniorsektion hittar jag tillslut ett sött och läckert tyskt vin att antingen putta i sig till äppelkakan eller till slå i sig när Hüttenschinke mit käse står framdukat som vorspeise.

1994 Erdener Herrenberg Riesling Auslese
(nr. 97805, 99.00 sek) erbjuder en ännu vital, mogen, mineralig, oljig och frisk arom som sig bör när vi talar om ett halvtorrt vin av urtysk typ.

Bolaget har i år endast tagit in 2400 flaskor varför en beställningstalong bör fyllas i sehr schnell.

Bersåvin

171529-268

I går avgjordes tillslut pargolfen på Vasatorp. Helt oväntat - på bortaplan - tog Arildslaget hem den ärorika troffén för första gången och det ystra firandet baserads på detta påvliga och saftiga vin från Tavel utanför Avignon. Dessvärre en lite tam arom med inte riktigt den lyster jag väntat mig efter skriverierna i sommarens vinmedia. Nästa gång det blir rosévin får nog Stoneleighs Pinot Noir inspirerade utgåva företräde...

Boulevin

171529-267

Sent om sider kan det rapporteras att Arilds nya boulestadion stormades likt Bastilien en gång av ivriga och törstiga klotkastare. Dessa beskänktes med hovleverantören Guigals övre bassortiment och en snustorr Sancerre ackomanjerat med ost och spenatquiche. Att sen denna bloggs författare fanns med i det vinnande laget gjorde ju inte firandet av HMK Victorias födelsedag sämre...

I saltets anda...


171529-266

Gårkvällen i Bryssel innebar middag på l'Esprit de Sel, där torskrygg och spenat kombinerades med en utmärkt fet och fräsig Pinot Blanc från Alsace. Gyllengul med en smått spirituell arom gav vinet inspiration till de bilaterala med ack så nedslående överläggningarna med det defensiva portugisiska EU-ordförandeskapet.

Golfvin


171529-261

Eftersom fredagens traditionella pargolf på Vasatorps GK med tillhörande grillning regnade bort bjöd Dr. Röntgen istället på läcker laxpaj med 2006 
Yalumba Riesling (nr. 16017, 87.00 sek). Dessförinnan generös charktallrik och en välkyld Hvergang.

Vinet var direkt insmickrande och gav faktiskt utvecklingen av den typiska tyskfranska Rieslingen ett och annat att överväga för kundkretrsarnas utvidgande. Yalumban ger dig sedvanlig petroleumdoft kombinerat med fräsch citronlemonad samt stöddig spänst. Volymen i Aussieriesling är påtaglig liksom dess uppenbara och bestående aromer, så pass att man lyckas inte skruva på korken igen... Thanks!

VECKANS BUTELJ

171529-256

Ett oerhört prisvärt trädgårdsvin finner du i Leths 2005 Grüner Veltliner, (nr. 69.00 sek, nr. 4200). Skruvkorkat och påtagligt tillgänglig, dock inte så väldigt mycket mer än sedvanlig grapefrukt, lätt fetma och viss spritsighet. Medan grillen osar och sällskapet strosar runt med tilltagande hunger har du påpassligt lagt några flaskor i ett isbad för självbetjäning. Hinner du gärna också en saltpinne eller brätzle.

Skulle du mot förmodan få tag i
Leths peppriga och vässade Pinot Noir (15.50 Euro på Migs World of Vine, Brussels) har du en riktig rökare i bästa bourgognestil till den grillande kycklingfilén eller laxen. Zum Wohl!

Finsmakning

Häromkvällen kom svågern över och vi lyckades korka ur två riktiga flaskor, Ch Malartics andravin: 2004 Blanc och 2003 Rouge Le Sillage från Graves (Pessac-Leognan som det numera heter). 12.95 Euro på Coras vinrealisation hösten 2006!

171529-257

Den vita var tillgiven och bjöd generöst på stram blomighet blandat med stolt arom samt en frisk doft med söta anslag. Sauvignon Blanc varvat med lite Semillion gjorde verkligen intryck på den finsmakande svågern med professionell hemvist i Wallenbergsfären. Mineralerna fanns där också men störde inte upplevelsens påtagliga somrighet i kombination med hyvlad parmasan och Lothringenpaj.

Det röda ljust tegelröda vinet serverade oss både tyngd och ungdomlig spänst. Förvånande. En tidigt tagen 2003 med sådan volym bådar gott för framtiden. Eftersmaken liksom doften hade i praktiken allt; ceder, tobak, jord, svartvinbär och någon liten pepprighet. I sällskap med den mogna Morbierosten visade vinet alltfort en stringens som inte krävde alltför stor tålmodighet.

"Läkarsprit"

Arildsbygdens läkarexpertis tipsar ogenerat på en i stort odrickbar Calva från Gotland. Austerpom lägger sin konsument platt. Patienten drabbas kort efter inmundigandet av vis stelhet och därmed behov av rekonditionering, både fysiskt och pekunjärt. En flaska gutesprit kostar upplysningsvis en slant! Jag återkommer efter smakprov...

Badvin

171529-259

Arild ligger alltjämt i blöt. Regnet faller och man försöker nyttja varje solstråle till golf, tennis och trädgårdsarbete. Jag trots vädrets makter lyckats få reda på att det odlas vin i vår by, närmare bestämt längs stora vägen. Förstår att detta är en verksamhet i uppgång på Kullabygden där
storodlaren i Farhult redan kommit långt...?