Påskavin

Fint främmande med djupa insikter om Jesu liv i Kaanan och annat från Orienten och Levanten. Det blev ett kärt återseende sedan Belgradåren. Det blev också ett ljuvligt vin igen: Guigals 2001 Cote Rotie (nr. 77822, 485.00 sek). Salmiak, örter, viol gav en varm arom av hög fransk klass. Verkligen kul att Monopolet tog in produkten i höstas.

Högpolerat

Bromma är homogent; träpanel, många likadana kåkar, lite trångt och långt från havet men ack så gulligt. Precis som Alsace.

Därför är det kanske ingen överraskning när
Josmeyers 2000 Les Pierrets Riesling Prestige kom upp på bordet lagom till melodifestivalens inledning. Och snart doftade den påskpyntade hemtrevliga miljön av mogen erotisk frukt ala Perrelli eller Bengtzing. Detta omtalade lite sprisiga vin osar halstablett, anis och en liten stram aning av svartvinbärsblad. Smaken är direkt exklusiv och ger Alsacenördarna en komfortabel resa där rökighet och friskhet varvas med en oljig eftersmak som sitter i länge.

Till osten tog värden sen fram en liten gyllene butelj från future's lådan; 2003 Chateau La Tour Blanche. Ett ädelrötevin från detta sekels hittills varmaste sommar. Elegant och helt outtröttligt i sin smekande eftersmak som inte var flabbigt söt utan snarare disciplinerad och strikt.  En hjältinna i glittrande nätt palettetui.

Ängeln i Groznyj

Jag hade precis kommit in i Åsne Seierstads gripande bok när jag bjöds på generös bokbuffé på norska ambassaden. Där satt Åsne och debatterade med DN:s Ahlin och andra prominenta Rysslandskännare. 

Seierstads personliga stil och djupa kunnande imponerade starkt och dämpade även de ivrigaste Putinisterna och KGB. Att med livet som insats ha levt igenom båda Tjetjenienkrigen på marknivån och sedan tillbringat lång tid vid Kremls murar ger en fatabur att ösa ur, minsann! 

På lunchbordet plägades rutinerade smörgåssnissar med atlantlax i många olika tappningar. Därtill vit Bourgogne och ett dedikerat exemplar av boken. Att sen Weisstipendiaten Åsne krönte sin dag i Arvfurstens Palats gav förhoppningsvis mersmak. 

Recention till påsk.

Årepraliner

Förra veckans hemlöp av en ask praliner från Åres chokladfabrik börjar ta slut. Måste faktiskt hävda att dessa små fyrkantiga välmatade tryfflar (whiskey, apelsin, kaffe, mint osv) har viss belgisk profil. Därför gläder det mig att Akademibokhandeln och teshop i Fältöversten för denna provinsiella produkt.

Kullavin

Som Arildsvän gläder det mig att Bolaget köpt in 360 flaskor Kullabyggdens Vingård Silex (nr. 99725, 229.00 sek). Det sägs att den påminner om en ordinär Sancerre med stram flintstensmineralton och frisk persikopiff.

Kryddat vintervin

Åter i cyberrymden efter ett längre blogglov vill jag berätta om ett vinfynd som stod att finna långt in i mitt vinskåp.

image336

2001
Domaine du Colombier, Crozes-Hermitage "Cuveé Gaby". Ett Rhonevin som dragit mycken nytta av lagring och kunde därför erbjuda lång sällsam och smekande eftersmak. Örtigt proppat med generösa aromer som initialt gav en intensiv druvtypisk Syrahsmak.

Tänk att jag för några år sedan lyckades köpa några buteljer för endast 18.55 Euro på Rob i Bryssel. Ett fynd! Det gläder mig att SB nu lagt fram Guigals generiska Crozes-Hermitage på sina hyllor för endast 145.00 sek. Köp detta typiska vintervin.