PolaröletLika friskt och bubblande som ångan ur geysern rinner Egill Skallgrimssons Polar Beer ur stopet. Mitt nedslag på planeten Island vidgade vyerna både kulturellt och kullinariskt. Lätt drucket danskinspirerat öl flödade liksom läckra fiskarättningar. För att inte tala om den lättsamma partystämningen kring stortorget, som inte är större än det i tex Helingör. Nu höll jag att på glömma det lenande hälsobadet i den blå lagunen, inkl lerig Mefistomask...
Ölarkeologi

Jag begåvas med två cypriotiska produkter; LEON oh KEO pilsner. Lagom alkoholhalt (4,5%) och ganska kontinental känsla - lätt maltighet varvat med söt humlighet.

Likt Afrodite skänker de värme och svalka på samma gång. Den omedlbara skönheten finns där inte men efter ett race känner jag KEOs bittert brödiga citrus smak som förflyttar LEONs lättja till blaskets icke erkända territorium.

Limasol vs Nicosia i ett regionalt heat som är jämt färgat och fylligt utan överdrift. Alltså, bara lite lätt exotiskt.Jag förfriskas och njuter ett långt väga öl av klassisk grekiskt snitt och funderar på leverantörens lite komplexa tillvaro på den delade ön. Mer än 40 år av schism med smått kosovanska dimensioner. För att ge denna lilla utgrävning balans måste jag smutta på en EFES. En homogen pilsner bryggd med lite mer karaktär, om än lite oförtjänt stöddig i sin nya läckra pava. 

Nu beger jag mig till annan ö med ambitioner.

Persikovin

Februarisortimentet gör en inte besviken. Äntligen en förnäm österrikare med spänst. 2008 Schloss Gobelsburger, Kammener Renner Grüner Veltliner är riktigt bra, för att inte säga komplett.

Nr 95880 169.00 sek


Ett väldigt sympatiskt och billigt vin för den som vill ha lite mer volym och fräschör utan at känna sig uppkörd. Det finns endast 800 flaskor i Monopolets lager. Rusa till pumpen och hämta din Kamptal .

Polski Piwa

Lång dag kröns med Lech och Zywiec öl från Polen. Inte konstigt då vi håller läger för fina fotbollsungdomar från Wroclaw i överschlessien, dvs från Bresslau.Som tidigare redovisats på denna sida i cybersace smakar polskt mjöd som vardagsbier från Tyskland. Ingen särskild finess men mycket öl per sloti.