VECKANS BUTELJ

Denna vecka när vi firar St. Valentine's Day tycker jag att det får kosta lite extra. Och varför inte försöka hitta något riktigt smaskigt med ursprung från en av de vallfartsorter där martyren och kärleksängeln Valentinus hyllas. Som den förvisso grumliga legenden förtäljer finns det reliker i den lilla byn Roquemaure i södra Rhonedalen.

171529-84

Vad är då bättre än en Chateauneuf-du-Pape! För några år sedan cyklade jag runt i byarna söder om Orange och testade flera olika blandningar av det oändliga antalet godkända druvorna för framställningen av en CNP.

171529-85

Detta påvliga vin bjuder på många olika smakriktningar, priser och producenter för att inte säga amoröst inspirerande bieffekter... För att följa de filantropiska 1600-talsmunkarnas, lazaristerna, ideal och för att kunna köpa någon flaska extra lyfter jag fram prisvärda 2004 Domaine du Vieux Lazaret (nr. 2211, 174.00 sek).

En riktig liten krutdurk men ändå inte en tyngre mer traditionell pjäs som fordrar flera års källarkyla och omvårdnad. Lazaret som bjuder på örtiga, peppriga fattoner kombinerat med en lång mjuk och kramgo eftersmak ger dig valuta för pengarna och en omedelbar upplevelse. De handplockade druvorna bidrar till en bärig bukett full av sensuella dofter, som faktiskt står sig genom hela avsmakningsmenyn eller åtminstone till den rosa champagnen smäller av ett startskott för kvällens eller nattens äventyr... 

171529-86

Varför håller Systembolaget ett så tunt sortiment av denna heliga druvblandning? I Bryssel hittar man förstås Lazaret på Rob men också flera andra, tex 2001 Domaine du Vieux Telegraph (44.00 Euro) på Maxi Vins i Stockel.

P.S. St Valentine ligger begravd på min gamla hemadress Via Flaminia utanför Rom. Detta faktum gör att nästa veckas butelj blir italiensk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback