Riesling

En druva som innebär trendighet, behändighet och beständighet. Gamla vinvänner mötts hos mig lördags och försökte hitta nya vägar kring denna kallklimatsdruva med typisk tyskhet.

Det blev först en 2004 Josmeyer Grand Cru Hengst från
Wintzenheim (nr. 97698, 335.00 sek). Ett formidabelt vin som med sina bensinala doft och fulla smakrondör ger en ovanlig spänst för att vara Alsace. Eller så polerat och balancerat det kan bli utan att anstränga sig. Detta vin hade Kronstam inte kallat "sötslickat" (DN 14 sept), utan komplett.

Därefter systrarna Fallers, 2004 Weinbach Cuveé St. Catherine från Schlossbergläget i Kayersberg (nr. 88933, 409.00 sek). Pärondoft, stringens och guldgul färgton med glitter och lagom viskusitet. I bloggen finns mer att läsa om min upplevelse bakom klostermurarna på Weinbach.

Slutligen 2007 Kartäuserhof från Hinterkirschen (nr. 3704, 119.00 sek). Klart, skruvat, lite spritsigt och med en lyster som gav mineral, friskhet och en cool för att inte säga trendig kontrast till Alsacen. Östrerikiskt vin fortsätter att ta mark och detta druvtypiska vin faller mig verkligen på läppen.

I vanlig ordning värmde sällskapet upp med en snustorr champagne; Billecart-Salmon Brut Reserve (nr. 7454, 315.00 sek). Ett starkt kort för den som vill ha valuta för pengarna. Finns också på halvflaska för den som bara vill ha en slurk. Ungerfär som den där "slängpivon" i köket; Karlovacko från Kroatien (nr. 1510, 13.40 sek).

Till deserten blev det ett litet glas gyllenbrun Gros-Marseng från Chateau Bodonave i sydvästra Frankrike. Syrligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback