Slottsöl

Veckan avslutas med ett bakanologiskt seminarium på Stirin Castle i Prags utkanter. Där blandas kreativitet med uppgivenhet i fråga om sydösteuropas förmåga att närma sig den normaliserade högst globaliserade världens krav. Klokskapen överglänste vädret i de Böhmska skogstrakterna. Idel belästa och bepartade experter inkl Balkandoktorn från Wien frotterade sig i valven.

Och skaffning och dryckesjom - för att inte tala om ambiensen - överfträffade som väntat det intellektuella tankegodset.

De tjeckiska ledarna är unga och stolta i sin explosiva iver att leda unionen ur gas- och gazakriser. Nyligen hemkommen viceminister skrävlar om veckas nedslag i Gaza. Och utan tvekan konstateras det att både Sarajevo och Grozny var mycket värre.Innan galamiddagen bjöds det på tjeckisk pilsner i baren. Krusovice är ett förmöget öl, där vörtstyrka och maltighet är så typiskt tjeckisk att skummet gulnar längs glasets sida. Inte särskilt bubbligt utan snarare jäst och däst. Gott och smått mysigt till allt saltigt. Stadigt öl ska drickas med säker hand.

Och när vinerna producerade av Rothschild i Chile bars fram blev det genast smakrikt.Vina Los Vascos är klart drickbart och den för nya världen väldresserade Cabernet Sauvignon är "lika solmogen som en varm kyss i vintermörkret". Det är sant om än inte påvlig. Eller lika stimulerande som ett par varma händer mot en stel lekamen.

På söndag bär det av mot Bryssel igen. En Leffe eller två beroende på hur långt man kan gå... Antagligen bättre än sist.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback