Leijontornet

Begreppen sobert och sparsmakat får en uppenbar gestaltning i dessa Gamla Stans anrika källarvalv. Sval inredning, diskret uppassning, mjuk musik och konstnärligt aptitlig mat och dryck ger mig en alldeles förträfflig upplevelse. Delikat!
 
Leijontornet Bar, Bistro och Matsal signalerar fulländning utan prål så snart du passerar Hotell Victorys portal. Elegans och måttfullhet präglar hela måltiden där redan brödverkets minimala utformning - kavring och surdegsknyten - skänker lyx och exklusivitet.



Löjrommen, rödingen och Domaine des Malandes 2005 Petit Chabis kommer in i lagoma sekvenser och upplägget är estetiskt komplett. De svenska ekologiska smakerna från maten blandas i Chablisens ovanligt chardoniella och mineralrika bocquet. Vinets fruktighet balanserar både saltet i rommen och den lätt rökta inbakade rödingen, som garnerats med insyltade morätter, nypillade räkor och sikrom.

I magnifika matsalen serveras tre eller femrättersmeny medan bistron erbjuder a la carte. Allt i det övre prissegmentet. Antalet rätter är få till antalet och det svenska kökets prägel är påtaglig. Skog, sjö och äng tycks vara utgångspunkten. Samt havet i någon mån. Räkgarnityret och rommen är marina inslag i den fastländska matsedeln. Endast avsaknaden av en pralin till den sega fina espresson kommer upp på minuskontot.

Leijontornets bistro- och barmiljö är kosmopolitisk, ungdomlig, musikalisk men inte alls skränig. Bara soft. Om man ska tro menyns insida även ett välbesökt tillhåll för finsmakare och representanter för stans gaysamfund. För denna stilla stund av lyx tackar vi vännerna i Sarajevo.     

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback