Väninnan

Insiderrapport från Rosenbad förkunnar titeln till Eva Franchells bok om Anna Lindh. Sent om sider vill jag tala om att boken är underhållande, välskriven om än lite annorlunda och inte alldeles ointressant även för en som lever ut vardagen  i UD-miljöns slutna värld av intriger och subtila undertexter. Lindhs väninna har sett mycket och förstått en hel del varför hon lyckats bygga upp en sammanhållen realistisk kuliss.
.


Berättelsen är färgstark, initierad och rätt avslöjande vad angår departemenets inre angelägenheter. Franchells fingerade fabriserade handling och emellanåt Personfixerade story är definitivt läsvärd för någon som vill komma närmre sanningen om livet i Arvfurstens Palats än den som Undevik serverat oss i Svt1. Också interjörerna från socialdemokraternas turbulenta inkrom tycks ha relevans.



Jag minns morgonen den 11 september 2003 sittandes vid radion i Millefeuilles bibliotek efter ännu än natt när Mistralen pinat vinfälten i Provence. Och min intensiva franskutbildning snurrat till sinnen och sans. Tillsammans med vårt då blivande sändebud till Kinshasa hör vi Statsministern med gråten röst förkunna det osannolika. Igen har en minister mördats på öppen gata. Våra blickar möts och tystnaden är förlamande. Sorg och förtvivlan över svenskt säkerhetstänkande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback