Läsvärt

171529-72

Läste just denna imponerande mans kompendium "om konsten att statuera en stat". Mången tanke och förklaring men tyvärr inte riktigt pricken över I:t, ändå! Synd att han missade denna lilla detalj. Ack vad allt hade blivit mycket lättare om än alltför banbrytande och mytbildande... På måndag får vi kanske veta varför när president Ahtisaari kommer till Bryssel.

Medan kreatörerna inom EU- och FN byråkratin funderar på poetiska resolutionstexter väntar jag på Martiis memoirer. Dessa borde bli ett aktstycke i sig där smakprov från Namibia, Tallunden, Aceh och Kosovo kanske blandas med funderingar kring favoritvinet Chianti.
 
Minns en lunch på Jägarmässen i Helsingfors där Ahtisaari talade om försoning sanning och rättvisa i en rysk-finsk kontext ackomanjerat av Antinoris Chianti Classico Riserva 1999. Lika kärvt som budskapet inför vår fortsatta resa till Moskva var vinets mörka tanniner och dova kakaoton. 

171529-71

Har just läst; Andrea Stuarts biografi över fransmännens kejsarinna - Joséphine. En detaljerad berättelse om den fula ankungen från Martinique som endast 50 år gammal slutade sina tuffa men också glamorösa dagar i det vackra slottet Malmasion utanför Paris. Alltså, något för den som vill fördjupa sig i vad en klassresa kan innebära i tider av skräck, revolution, krig, flärd och intriganta festligheter i de vackra salongerna. Gillar man också att läsa om epoken Napoleon och lära sig mer om kardinalen Richelieus svärdshugg är denna dokumentär ett måste.

171529-70

Har ännu inte läst James Traubs bibliografi - "The Best Intentions" - över den just avgångne generalsekreteraren Kofi Annans värv i en miljö präglad av amerikanskt herravälde (23,95 Euro på Waterstones). Ser på omslaget att läsaren får vara med i både med- och motgång; fredspris och olja för mat m.m. Jag återkommer till detta och mina egna möten med den imponerande Annan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback