Skogsvaktaren

image299

Ännu en övertygande österrikare med kropp och finess 
2006 Weinhof Waldschütz (nr. 99290, 99.00 sek).  Från Donauland och trakterna kring Fels framställs detta typiska Grüner Veltliner som inte sviker varken vid det inledande gurglandet eller i eftersmaken. Nöt och mandelaromer ger dig ett torrt vin med frisk äpplighet och citronpiff. Välgjort och väl värt en hundring.

Världens bästa öl...

image298

Absolut! Som det ofta heter på modern svenska. Antagandet stämmer i alla fall vad gäller en fryskall Hof. Till vardags eller middags rinner detta porlande öl ned utan minsta motstånd. Fräscht och lite sportigt tycker jag som helst njuter denna stapelvara i en brun dansk flaska. Gärna också träback och vid festigare tillfällen även en lille...

Trotjänare

image297

Återigen! Georges Duboeufs 2003 Juliénas sviker aldrig! Lätt avkyld och i sällskap med laxfärsbiff och färsktstekt kantarell kommer denna grandcru Beaujolais verkligen till sin rätt. Tyvärr har Monopolet inte alltid tillgång till samtliga GD:s oerhört prisvärda viner kring hundralappen. Har sett Morgon och Villagen i hyllorna. Men det kanske går att beställa?

Både Gamaydruvans blommiga blandsaftsliknande egendomligheter kombinerat med någon slags exklusiv Bourgognekänsla bidrar till ett komplext och balanserat vin som även platsar på sommarbuffébordet. Passar utmärkt utomhus även när temperaturen är på topp!

Läser gärna mer om Beaujolais i denna blogg.

Standardglas

Det rör sig inte om några nya billigare Riedelglas utan om Folkhälsoinstitutets måttlighetsberäkningsmetod för alkoholintag när de bedömer riskbruk. Ett standardglas motsvarar ett litet glas vin (12 gr alkohol). Under en vecka får kvinnor maximalt inta 9 glas medan män får dricka 14 glas om de vill befinna sig utom fara. Dvs 1, 5 vinflaskor för kvinnor och drygt två för män.

image294

Begrepp som frimodighet och tvehågsenhet finns i den
DN Debatt artikel jag läste i lördags. Att tala om och i allmänhet förhålla sig till alkoholmissbruk är vanliga problem i det svenska samhället vars dryckesvanor förändrats under senare tid, i huvudsak till det bättre om man frågar de som förordar ett mer kultiverat vindrickande och till det sämre om man oroas av ett ökat totalintag.

Jag konstaterar att riskbruksgränsen bidrar till ett mer smuttifierat drickande, där vinets smak premieras före mängd. Bara man lär sig igenkorkning av påbörjande flaskor och planerar sitt vinbruk torde FHI:s tröskelvärde inte bli försvårande för de som dricker vin för smakupplevelsen och stimulans av blodcirkulationen.

Nåja, det finns ständigt nya rön om hur den urgamla seden att dricka vin bäst hanteras. Om man för en stund släpper alkoholfaktorn och tittar på vinets kaloritillförsel noterar jag att Supersofia  ("Bantarvin") gjort ett intressant fynd i sin oförtrytliga jakt på "slimlining". Otvetydigt ett faktum att hålla i minnet, men inte något för den som älskar vinet som det är...

Småsvalt

image293

Gustave Lorentz, 2005 Riesling Reserve för 86.00 sek (nr. 22257) är ljust, svalt, prisvärt men lite för lätt om måltiden ska balanseras. Vill du dock ha nått enkelt och stabilt så får du här ett bra vin från Alsace. Ett utmärkt val till sommarbuffén eller fisksoppan. Mycken citrus och behaglig petroleum doft.

Lokalt öl



Här i Astrid Lindgrenbyggden bryggs det gott öl med tradition. Åbro i Vimmerby gör mycket bra och har också en riktig liten pärla: Vimmerby Pilsner. Pärlande gyllenbrunt med tät fet skumkant forsar detta oblaskiga öl ned i glaset med en törstretande virvel av kolsyra och skum. Humligt och brödigt med visst belgiskt påbrå gör Åbro ett öl på äkta småländskt källvatten.

Till vardags går det dock alldeles utmärkt med Åbros balanserade och omesiga mellanöl. Friskt, ljust och törstsläckande så det förslår...!

Boklådan

Den regniga sommaren har inneburit en hel del läsning, mest inläsning och inte så mycket skönlitterärt.

image291

Lärorikt och tänkvärt. En bok som nystar upp en del frågeställningar kring kristna och muslimska grupperingars mystik. Som vanligt ger Karlsson en faktapackad uppteckning som tyvärr också lämnar frågor att besvara för den som vill veta mer. Hursomhelst viktigt och angeläget i dessa dagar av frågeställningar kring kristen och muslimsk samlevnad - i bland onödigtvis - ställs på sin spets trots brist på kunskap och förståelse. Detta är ingen bladvändare men ack så genomarbetad och uppdaterad.

171529-288

Sommarens bästa bok, enligt mitt förmenande, är skriven av en sann livs- och ordkonstnär. Språkbruk, ordstäv och grammatik ger den konservative semantikern en resa utöver det vanliga. Även den historiskt och politiskt intresserade får sitt lystmäte också bortom författarens djupa passion och kunskap om det grekiska och annat runt öar i det Egeiskahavet. Linnérs möten med Einstein och Hammarskiöld är unika för att inte säga hänryckande. Man frågar sig dock hur en så stor personlighet med en sådan livsresa ger dig en så liten och nätt bok. 

171529-289

Fin liten bok numera i pocketformat att ha med i ryggsäcken när morgontidningen eller sommarprataren är för tunn. Isakssons insikt och utsikt inom den "Politiska Adeln" är fenomenal, dock stundtals lite för djup för att roa folk utanför densamma. Nåja, nyttig grundkunskap bibringas den tålmodige läsaren med ambition att förstå hur det faktiskt går till i Kanslihuset, partihögkvarteren och i de "självbestämmande" kommunerna.

VECKANS BUTELJ

image262

Åter på ledighet torde bloggande gå lite i stäv. Skulle jag stöta på något notabelt kommer det naturligtvis upp. Tex öl eller måhända vin till kräftorna. Tills den 20 augusti då normalrutin gäller igen vill jag bara tipsa på en sån där riktig oförglömlig höjdare som man nog bör unna sig emellanåt:



2005 Pinot Gris Altenbourg, Cuvée Laurence
från Domaine Weinbach, Alsace (nr. 99332, 399.00 sek). Det är mycket svårt att hitta ett godare, lyxigare och mer överlägset vitt vin som egentligen inte behöver något sällskap. Bara ett lite mindre skålformat glas med innåtlutande övre kant, gärna klassisk Alsacetyp, bör putsas upp. Dock inte den grönfotade turistvarianten med vinrankegravyr.  

Systrarna bakom den muromgärdade klostervingården utanför Kayersberg är, som tidigare bloggats om här, nästan oslagbara. Varje gång jag tänker på mitt besök därstädes grämer jag mig för att jag snålade när Madamen erbjöd sina dyrgripar för 22.00 Euro st. Värt vartenda öre och mer...