Extrafermenterat

Efter en solig, frisk senhöstpromenad längs Skälderviksstranden korkar Arildsadvokaten upp en ambitös sällsynt värmande Corvinakompott; 2003 Masi Tommasi Amarone (nr.  249.00 sek). Medans jag smuttar dekanterar han i äkta kristall, förstås, och snart har den synnerligt bäriga småsträva smaken blivit inställsamt mjuk och nästan lite len. Detta prestigevin som ska inmundigas i ackompanjemang med en lammkryta har sin styrka i passitometodens skaljäsning där mörka komplext  murriga chokladtoner varvas med en spänstig lätthet.

Revalerat

Kort nedslag för ett fruktsamt vängruppsmöte i den estniska huvudstaden bjuder på festölet Saku Kuld, för att vara prestigeprodukten ett sällsynt tamt öl utan varesig spänst eller vörtsyrka. Kontrasterade föga mot den cementgråa arkitekturen och det rådisiga vädret. Better up Interbrew!

Så hade det inte varit för Tallinns alltmer neonindräkta fasad med begynnande Manhattankonturer skulle denna
utrikesresa varit ett särskilt balt upptåg. Vänner emellan talade vi om de visemännen och islamofobi i nästan Vilkska termer. Så länge Kemals anförvanter inte vänder oss ryggen kan vi ta vissa risker sade en brittisk kollega som just börjat hämta sig efter den kroatiska överhalningen. Och då fick jag tillfälle att lära ut hur en Bildtsk "mjuklandning" genomförs.

Men väl inne på Stockmanns välförsedda dryckesbutik kunde jag se vilket generöst urval och vilken tilltalande prisbild esten bestås med utan ett monopol. Här fanns Krug, Ruinart, Hügel, Banfi, Penfolds, Salmon Undhof i långa rader. Och en ölhylla som inte saknade mycket i övrigt att önska. Jawohl, sehr viel Weissen!

På flygplatsen hittar William Fevres lilla Chablis till nästan lika bra pris som på Galleries LaFayettes stinna vinhörna. Kimmerridgevarning inför nästa inbloggning, alltså. Tills dess funderingar på bosniska principer.

Monolpolisering

Det blå tåget rullar in mot stan och jag tar del av den senaste halvstatliga reklamkampanjen som vidmakthåller bilden av svenskens latenta missbruksbenägenhet. Anitra, har du helt missat att måltidsdrycker är en slags kulturyttring? Både statsbor och torpare måste få chansen att ta eget ansvar och känna sig fria att effektivisera sin tillvaro. Ja, SB har god kvalitet, rikt utbud, rimlig prisbild och kunskap!
 
image315

Inte tu tal om detta men valfrihet är också viktiga värden att bevaka. I tider där den billiga och lågkvalitativa nätspriten trasslar in över våra gränser borde det inte vara svårare i Sverige än i övriga EU att hitta former som medger försäljning av öl&vin i dagligvaruhandeln. Konkurrensen mellan lågpriskiosker och sofistikerade kvalitetsbutiker kommer snart nog att rensa upp. Men låt oss i alla fall slippa marknadsföring som skrämmer och försvarar omoderna marknadsformer, sådana som vissa dagligen bekämpar i Europas utkanter. Debatten måste ges mer utrymme!

Rent öl

Pripps Blå Pure är lika rent och oskyldigt som den gamla reklamfilmen om blåa vindar och vatten... Väl kyld konkurrerar den med amerikanska produkter som Coors, Millers och Bud. Till vardags rinner den svenska smalölen ned  - 50% mindre kalorier - till smörebrödstallriken. Tag två, ölet sägs vara extra lättdrucket. Stämmer!

image314

Under den gångna helgen hamnade jag på en välsynkad texmexfest där det stilmedvetna värdparet utöver den obligatoriska margaritan ordnat en kavalkad av amrisbeer, tex Sam Adams hela kollektion av överjästa malter. Skruvade kapsyler och flaskhalsande släckte törst och stimulerade till schenande kanslihusskvaller. Många glada hattar vart det... 

Flintavin

Clos Joanne d'Orion, Pouilly-Fumé 2003 (nr. 2244, 159.00 sek) från Sancerrekullen mitt i Frankrike i sydöstra Loire är ett bra vin men ack så tamt. Inköpet skedde sur place under påsken 2004. Vackert så det förslår fyllt av vinromantik. Här kändes grapefrukten och paprikan samt en typisk mineraldoft av den vita flintstenen. Mycket fluortantsmak, tyvärr.

Wieder ein Weissen

Från världens äldsta bryggeri (als 1040) kommer Weihenstephaner, Hefe Weissbier. Hög brun butelj med friskt och skummande innehåll. Jawohl, i Freising där också Münchens nya internationella flygplats ligger jäser man fram denna bretzelanpassade dryck.

Jag passade på att ta ett halvt glas - leider... - häromdagen på genomresa i München. Denna resplaneringsfadäs innebar en omfattande jakt som slutade på bolagshylllan på Lidingö. En tjuga och hela pavan var min. Och belåtenheten var tydlig när törstig ökänd finsmakare dök upp vid spiselhällen. Jodå, han blev på lyran...

Ataturkia

Ett par dagar i Mindre Asien ger mersmak, även för den som gillar flaggor och upplysta porträtt samt ett och annat böneljud. Jag misstycker inte, tvärtom en välbehövlig dos av den nygamla världens rikedomar. Under resan läser jag Zsigas "Hejdå Österuropa" och får en tankenöt till att knäcka. Vart är EU egentligen på väg?

image313

Efesen smakar naturligtvis bättre i sin autentiska miljö, särskilt på riktig turkisk bar. Det gör också Bureken och den söta Tursko Kavan. Dock inte så mycket av den rökiga hårt marknadsförda Kavalklideren (se mer nedan) rinner ned. Nu gäller det bara att regelanpassa dessa orientaliska delikaterser till EU-standard, dvs högre priser och neutralare smaker. Och så var det ju det offentliga rökförbudet och trafikrytmen, förstås!

Smålandsöl

Mustigt, maltigt och lite gyllengult porlar Vimmerbybryggarnas jubilemusöl ned i strupen. Åbros arton56 är ett prima vardagsöl som håller midjemåttet konstant. Familjetraditionen i Astrid Lindgrenland sviker sällan den törstige. Jag är nöjd och belåten.

I morgon bär det av österut för provning av Efes och andra Osmanska bryggder.

Ondskans axelmakter

Den ensamt äventyrliga journalistens vardag i politiskt och praktiskt otillgängliga hörn av världen har den utmanande Salzinger speglat i den sällsynt läsvärda uppteckningen, "Hälsning från ondskans axelmakter". Jag njuter och lär mig mycket i denna kavalkad av självupplevda öden.

image311

Läckert förpackat och sidenbeslöjat berättar Caroline om sina öden och äventyr i för gemene man ännu oplogad terräng. Orädd, ömsint och lite amoröst nyfiken närmar sig Salzinger dessa okuvade diktaturer, där journalisthjorden tydligen utgör en slags falsk trygghet. Bokens lättillgängligt utmanande spårkdräkt gör läsaren nyfiken på kvinnan bakom verket...

Halovin

Långt avbrott pga studieresor och annat pyssel i en värld av ivrigt yppiga och mogna askultanter.

image310

Monopolet skänker oss denna månad ett batteri av sena höstnyheter, idel murriga bär. Många Habsburgska rariteter där prestige riesling från Tegernseehof och grüner veltliner från Bründlmayer dominerar vid sidan av spännande Freigut Thallern Rotgipler 2006 (nr. 98132, 119.00 sek). Jag införskaffar för omväxlingsskull nyavärldenvolym i form av Kaho Roa Sauvinnon Blanc 2006 från Hunters. En smarrigt sömrig sträv kick av traditionell Marlborough style.

en fyndar jag med en äkta Moulin á Vent 2005, Vignerons du Beaujolais (nr. 98440, 115.00 sek). Kargt, fruktigt och absolut  utan bivärkningar. Ett vin för den som behöver svalka i Halloween nattens mörker och gravgårdsdyrkan. Jag smuttar och sörplar och trots att tempen ökar håller vinet sin spänst. Ungdomligt generöst och fullt av distinkt bärighet i klassiskt björnformat.