CL-final !

Äntligen. Fotbollsporr av bästa märke. Spanska skönkickande mot rödskäggens djupledspassningar mot ivrig portugis. Barca har kopplat grepp från början medan Man U står stilla och glor på Eto'os tjuvrusningar. Allt till Silvios, Zapasteros och H.E. Charles njutning.Jag smuttar på friskt och somrigt spanskt öl; Damm Estrella från - just det - Barcelona. Citrus, knäckebröd och maltighet kittlar törstiga smaklökar. Lyxigt lejongul färg ger mer än vad du kan begära för 1 Euro! Katalansk finess utan onödig volymprocent - 4,6%. M.a.o. dansk pilsner styrka. 

Skagenrörigt

Såta Brommavänner med tränade smaklökar får massage med Taittingers Le Foiles de La Marquetterie. Brödigt och lite tamt kan man tycka till spisbrödet med Firrens matiga skagenröra. En Käppala klassiker som kräver en mer utmanande skumpa att brottas med. Fondbergs sortiment tyxssakna tyngre artilleri för den tillvande bubblaren.Till Gösen blev det Chablis med mycket shiffer och sting; 2007 J. Moreau & Fils, La Croix St Joseph. Guldgrön färg med typisk Chardonnay bouquet och subtilt elegant i varje sipp. Balanserad syra med strama mineraler. Ett fynd, även för den kräsne frankofilen.

Humlan

Vinvännner med finess bjuder på ovanlig inledning med Lacroix i Humlegården. Blommigt - dock utan bin - lite brödigt i den svala vårvinden. Därefter Breuer Riesling Sauvage till fina firren. Ett fint vin med tungretande spritz. Mkt värde för rund slant. Sehr gut!


From Russia with love...

007 skakades men blev inte rörd... Stämmer delvis på mig efter 24h på rysk mark i multistaden. Uppvärmning på svensksyltan med dansk finess och avslutning med Kidmankopian på italiens-japansk profilkrog gör intryck. Kaffet på Academia var lovvärt liksom den intima miljön som inspirerade till exklusiv promenad på Röda Torget. Spaciba!Piva Baltica som bryggs i Petersburg ägs av Carlbergsgruppen och smakar lika ungt och friskt som en vanlig lite spetsad Hof. Törssläckande men inte mer. Inte ett öl som matchar metropolens dimensioner, varken logistiskt eller politiskt. Den politiska vidvinkeln liksom den rättframma stilen förbluffar besökaren lika mycket som den mäktiga och ologiska bebyggelsen.


Valborg

Firandet i Duvnäs med riktigt goda vänner inleddes med en butelj Oppigårds "single hop ale". Ett vörtigt öl med mersmak och färgstyrka. Typiskt småbryggt med finess i Hedemora. Konsten att brygga ett såpass smakrikt öl med bara 4,8% alkohol är värt allt beröm. Jämför man med en klassisk belgare, tex Leffe har dalabryggarna i Oppigård lyckats väl och det går nog säkert att dricka två buteljer innan måltiden.När sen elden slocknat vid Skurusundets strand blev det lite Bourgogne;2006 Jattelin Mercurey. Ett sällsynt pepprigt vin med kapacitet att hantera mycken syresättning. Jordgubbar varvat med doften av hängt kött satte krydda på den diskussionsstinna aftonen. Tyvärr blev kvällen för kort men smaken sitter kvar.