Tjecktöl

Fylligt, lite brunt och läckert skummande är kännetecknet för Gambrinus Svetly Pils. Ett lågalkoholigt öl (4,1%) ger konsumenten en chans att verkligen känna av bryggdens konsistens och balans. I detta fall avgjort fördelaktigt.

Det våras i Prag

Snart är det fyrtio år sedan sovjetiska stridsvagnar rullade in på Prags vackra kullerstensgator med mynningen pekandes mot stadens pampiga palats. En tankeställare för den som sänts till det nya EU-landet för att ta tempen på ivriga tjecker som planerar för att leda unionen om ett år.

Efter framgångsrika överläggningar med paradlunch på Hotel Savoy blev det weekendturistande. Många goda råd och anvisningar har gett mig en massa sevärdigheter att minnas. Vissa bra andra inte tillgängliga. Inkvarteringen i en ombyggd
kyrka i klostermiljö var ack så rudimentärt men också rogivande.

Pubig - självklar - inledning på gemytliga och typiska pilsnerkaffet, U Zavensenycho. Ett stort Urquellstop med frasig bretzel. Dagen efter, lätt middag med flaskvis av maltiga Budvar Pils på Klub Architektu i de mysiga källarvalven under Betlehemskyrkan. Lördagslunch på trendiga och pain quotidieninspirerade Bakeshop i gamla stan följt av den svensksponsrade utställningen kring Djävulsbibeln

Aftonen tillbringades på sensationellt - deliciösa - vinbanken Monarch där utbudet var ofantligt och prisvärt. Konceptet är oerhört progressivt. Du plockade ut din flaska bland hundratals flaskor från vinvärldens alla hörn, satte dig ned i den oenologiska miljön och beställde fondue, charktallrik eller ostplatta. Och priset låg bara strax över Bolagets prislista. Det blev bl.a. Nigls 2005 Gründer Veltliner - Alte Reben. Magnifikt fruktig och full av smöriga volymer av grapefrukt, jag lovar!

*Viktig information*

Testa om du dricker för mycket. Alkoholprofilen ger viktig information till dig som tänker ta ett glas eller två... En vuxen kvinna får enligt folkhälsoinstitutet inta nio och en man tolv standardglas per vecka för att inte ligga i riskzonen.

image331


Egen produktion

För den som vill öppna eget om än småskaligt vinbruk blev jag häromdagen påpassligt påmind av en oförvitlig revisor vid EU-kommissionens jordbruksdirektorat i Bryssel som lyckats leta rätt på Lucien Jacobs förnämliga utbud. Snacka om kvalificerat stalltips! En riktig "hit" också för den som ville ge bort något fint till en vän...

Druvranking

Svenska vinjournalister favoriserar Riesling, Veltliner och ger i allmänhet blå druvor från Italien och Spanien gott betyg. Men tar inte alls upp de gröna Pinotdruvorna på sin femtonbästalista. Har ni helt missat symfonin av ädla druvor i Alsace? En dolkstöt mot detta multietniska område, där också ekoviner vinner mark...

Njutbart

Helgens avsmakning inleddes med Louis Latours 2006 Pouilly-Fuissé (17.60 Euro). Alltså en ännu en vit Bourgogne med druvtypisk stramhet, trots Chadonnaydruvans ymnighet och omfång. Dock inte samma prestigefyllda smått lyxiga balans som förra veckans vara. Jag skyller detta på dålig solvinkel och skral jordmån.
 
Denna lite skrala inledning måste kompenseras. Fransk bittersöt choklad med hög kakaoprocent blev räddningen.

Michel Cluizel Chocolatier kompromissar överhuvudtaget inte alls. Bönorna är handskördade i Dominikanska Republiken , Sao Tomé, Venezuela och Madagaskar. Rörsocker, vaniljstång och kakaosmör gör sitt till. Låt mig nämna att detta var en askultantgåva av säregen skånskfransk touch. Sweetspot orientation! - precis som Chavez och hans nya Farcansats...

Låt mig nämna att chokladbitarna sköljdes ned med en Nespresso Ristretto. Att en detacherad norsk konnesör ordnat en sån maskin på kontoret och samtidigt utvecklat askultanternas fransofila smaklökar kan vara ett samband?  

Just nu tittar jag närmare på en gammal goding; André Lutons 2004 "L de la Louviere" (12.95 Euro) från Pessac-Leognan i Graves. Inte oväntat ett förnämligt vin till den varmrökta laxen. Äppligt, citrus och volym i högre temperaturer. 

Trettondagsvinet

Enkelt men ändå lite märkvärdigt, 2006 Olivier Leflavie - Les Séntilles - (nr. 565701, 129.00 sek) är en typisk vit Bourgogne från Puligny-Montrachet, Cote d'Or. Också ett i unga år perfekt vin för en oförskämt billig penning.
 


Här visar sig SB:s urvalsskicklighet och förmåga i sin glans. Genom de allt mer kunniga agenterna finner Bolaget en liten producent med högst godtagbar kvalitet. Jag tvekade ett tag och höll länge Joseph Drouhins Chassagne-Montrachet för 289.00 sek i handen, när nu Firrens torskfilé skulle bakas in i snustorr Peccorini och basilika.

Den stramt hållna Chardonnayn som fatekats sparsamt för att skydda den säregna väldigt guldgula fruktigheten med djupa smygfeta aromer som i högre tempraturer kladdar fast vid tungroten. Sällsamt. Den tränade tungan känner säkert av Meursaulten. Vinagenten Lidby ska ha en eloge.

Ölesund

Ölvänner! Bloggen har i dag företagit årets första pilsnerresa till Helsingör. Efter att nästan ha fått punktis på trillan och ett ryggskott togs fyra backar över Sundet. Pokal Pils, ett småvörtigt öl med hustypisk dansk lätthet, betingade 59.90 dkr per trettioflaskor. 



Men om man räknar till kostnad för båtbiljett, hamnparkering och trillan går det ganska jämt upp med en vanlig Carlsberg Hof på Systembolaget. Dock utan att ha beaktat gårdagens skattehöjning.

Gott Nytt År

Så var vi då inne i ett nytt vinår. Vem vet, kanske en tydligare satsning på bloggens utbud. VECKANS BUTELJ återkommer snart i någon form och möjligen något om vinresor.

Skumpan - en frisk men ändå ståndaktig Pol Roger - är uppdrucken och jag njuter av ett alldeles utmärkt vardagsvin: Serrata Belguardo (nr. 2295501, 129.00 sek) från Mazzei. Den säregna Maremma druvan ger mersmak väl i klass med Toscanakusinen Sangiovese. Pepprigt, örtigt och fylld med potenta aromer av körsbär och fat. Molto Bene!