Goda grannar

Häromdagen njöt vi utsikten över Gåshaga Marina med en fenomenal 2000 Gewürtztraminer, St Hyppolyte från Domanie Marcel Deiss i Bergheim. Söt, rosig och lite gulaktig. Men ack så komplett.

Därefter måltidsvin; 1996 Ch Labégorce Zédé, Margaux. Färdig och fullt av strama tanniner. Inte en dag för tidigt...!

Återträff

Vinvännerna har hittat varandra igen, äntligen. Triangelprovningarna på svensk mark inleddes förra lördagen. Temat var Bordeaux. Och Libanon vad födan anbelangar.

2003 Ch Giscours, 1994 Ch Clinet och Ch 2003 La Louviere (blanc) stod på bordet. Margauxen var blodröd, yppig, sammetslen och en senkommen påminnelse om Brysseltillvaron. Pomerolen var ståtlig, tegelröd och jordig. Tyvärr passade inte den vita Graven in i gänget utan fick njutas till desserten, av damerna.

Diskussionen var polerad och stämningen som vanligt präglad av frihet att för en stund lämna den inrutade tillvaron bakom sig. Glömde nästan att nämna den inledande Bollingeren, som bubblade med sedvanlig stringens.

Parisien

Igen i Paris ser jag samma gradiosa arkitektur och politiska självsäkerhet. Men en tafflig infrastruktur för den tillreste som mottas i en ålderdomlig flygplats och tvingas in i svettiga tåg. Överprissatta hotell och endast diskret servicegrad.

Överläggningarna med kollegorna vid kajkanten inledes på ett pompöst sätt som minner om fornstora dagar. De övergår dock i konsenus och avslutas med smaklig lunch, där 2007 Pouilly-Fume från Joseph Mellot, Le Troncsec. Fruktigt och småsvalt.

Åter på CDG görs oväntat vinfynd: Gustave Lorentz, 2003 Riesling Grand Cru Altenberg. 13.50 Euro. Ett vin som väl matchade den svenska ljumma lördagskvällen på et superbt vis. Generös frukt, oljighet med sträv viskusitet. Doft av citron och lime med förnimmelse av aprikos. Som vanligt beklagar man snål inköpsmängd.