Glassigt

Testade just två GB nyheter; Magnum Temptation - Almond och Chocolate. Läckert, dyrt, förpackat och lite lagom.
Liksom DNs testpatrull och
glassproffsen lyfter jag fram chocolate versionen med spänstiga brownies och mörk choklad. Lyxigt. 


Holistiskt

Ny Chianti på Bolaget lockade till okomplicerad tavolo di Italico. Jag chansar och träffar inte utanför tavlan...
Även om vårens prickskytte på mindre rörliga mål inte varit alltför framgångsrikt. Att brottas med verkligheten är jämt en utmaning, oavsett grepp.

2005 Canonica a Ceretto, Chianti Riserva är verkligen ett sammansatt och komplett vin i sitt trots allt modesta prissegment. Holismen framskymtar i vinets typiskt lätta eleganta toskanska profil där en säregen sötma kompletterar andra rökigare dofter och en bastant smak. Finfint till bakplåtspizzan, lyxpastan eller den lufttorkade skinkan. 

Innan vinsippandet trivs nog alla med en uppfriskande uno birra; Peroni Nastro Azzurro. Ett flyktigt öl som måste konsumeras molto freddo. Annars känner man inte avsikten att just bara förfriska utan alltför bestående intryck. Med några balsam späckade grizzini i andra handen rinner detta sportiga öl ned lätt i den torra strupen.

vin du bosnie

Franska residenset var dukat för sex ministrar med entourage. Till chic menu bjöds det Chablis 1:er cru 2005 Domaine de la Madeleine och Nuit St Georges Andre Goichot 2002. Chablisen full av finslipade mineraler och Bourgognen läckert pepprig, liksom den uppriktiga diskutionen. Jag dessutom begåvad med blaisse tjeckisk taleskvinna. Doft av Kunderas sällsamma centropa. Retfullhet. Mkt mersmak och lite snack... Desto mer snack bland ministrarna; "hör här..." Flera inspel riktade mot serbisk separatism. Andra utspel enbart uppgivna med förhoppning om att Dr. Valentin ändå på nått vis botar reumatismen. Nu åter via Bec till Kullen och påskfirande.

bosna piva

åter i Sarajevo bjuder SSÖL broder på ölprovning; Sarajevsko Lager, Export och den stora nyheten Premium. En gammeldags hylskapsyl på toppen av brun klassisk pilsnerbutelj. Lite mer underjäst, lite gyllenbrunt och vansinnigt gott. En riktig törstsläckare i den ljumma bosniska natten där körsbärsblomman sprider romantisk doft. Även kräsen flugfångare från Bromma ger sin välsignelse i skymningen. Läget i Bosna fortf förtvivlat. Allt är sagt och likafullt ogjort. Argument och talepunkter tryter inför passificerat ledargarnityr. "Hans inte mitt fel" hör man ständigt. Som vanligt mkt fatalistigt och föga progressivt. Bara vänta tålmodigt och hoppas på att inte vapnen börjar tala igen.

Finpolerat

En gastronomisk resa längs Nockebybanan kröns med drycker av ädlaste sort och småprat om allt från Perstroika till påskpynt.

Till sparrissoppan sippas det på snustorr spansk cherry; La Guita. Till den generöst räktoppade laxen en kavalkad av riesling från Alsace; 2004 Louis Sipp Steinacker och Josmeyer. Grand Cru förstås. Givetvis fulländat och perfekt balanserat till de franska linserna och den välredda hemliga såsen. Och till den dådiga ostbrädan; Sauternes från Baron Rothschild, 2003 Ch Rieussec.

Smakerna och den omsorgsfulla dukningen harmoniserade förträffligt med det sköna vårvädret och påminner om den kommande högtiden.

Americanos

Många möten med amerikaner blev det i veckan. Här och i Belgien. Kraftullt och inte helt i sämja, tyvärr.Ännu en vecka utan flärd och flykt från verkligheten avrundas med Robert Mondavis Chardonnay "private selection".

Dvs kalifoniskt vin producerat av USAs svar på Guigal eller Chaportier. En guru m.a.o. Fet, gulaktig, full av aromer och styrka. Parfymerad som Lady-69, dvs påtaglig om än slank. Precis som Obamafolkets instinkter. Förvisso några mjuka lyxkyssar med sötma en masse. Men mest förhoppningar om "change".

But, indeed very tasty...