Charlemagne

171529-35

Gestern in Aachen: Weinwelt och Der Feinschmecker debatterar 2005 års bästa Riesling, jag köper Dr. Loosen "Rothlai" och Reichrat von Buhls spätlese trocken men tycker ändå att Dr Wagners Saarburger Kupp smakar allra bäst. På Weinladen an der Neupforte menar man patriotiskt att Riksrådet i Pfalz' tappning med sin diskreta süssreserve och distinkta mineralton ger en sensationell kryddighet, "feinherblich!" Tänk att jag inte såg en enda blå eller orm- eller vasformad flaska. Tyska viner är åter på frammarsch, flaggan i topp!

171529-34

Vilken tur att Mosel och Rhen flyter ihop och att den store Carolus fashionabla termalbad med sitt mineralhaltiga vatten ger besökaren skön avkoppling, en tydligare sockerreserv (...) och en välbehövlig krydda i tillvaron. Ångan stiger i den kalla vinterkvällen och de ivriga tyska Spa-badarna låter kroppen få sin sinekur i detta paradispensionat. Vattenvirvlarna, bubblorna och FKK-bastun är utmattande och snart stiger törsten igen...

171529-37

Svalkan "kommt sofort" i form av en kall kunglig pilsner och jag börjar nu förstå varför ett gäng pertinenta kollegor ägnar var onsdagkväll åt finskt tvagningsbad under smått sekteristiska former. Man hoppas innerligt att dessa moderna Modéenare i sin ystra dans runt kaminen inte glömmer bort att fira pilsnerns 165-års dag i oktober och att den rättrådige bastumästraren inte tullar på renlighets- och kvalitetskraven. Det gäller ju att snoka fram den rätta maltigheten i dessa under- och kalljästa drycker så att  man inte skjuter sig i foten... Våga vänta på skumtoppen! Vem rakar sig utan Gillette? Ja, döm den som kan!

171529-33

Som en av grundarna och doyén i SSÖL, Strasbourgs Skandinaviska Öl Liga vet jag ju alltför väl hur det kan gå om man låter humlebeskan få överhanden, aptiten på föda och annat smått och gott i tillvaron minskar ju högst betänkligt. För att inte tala om förmågan att tillägna sig andra frestelser i tillvaron... Pilsner är en sällskaplig dryck! SSÖL:s högt prisade primus pater brukar därför alltid påbjuda respekt för pimplandets eller stöveldrickandets absoluta grundtes; "Wein auf Bier rate ich dir, Bier auf Wein dass lass sein"!

Prost!  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback