Turkiskt

image275

I mitt nya tjänsterum hade företrädaren lämnat efter sig en flaska turkiskt rödvin. Jag har ännu inte tordats pröva men nu så här efter de omtalade och för framtiden så viktiga
valen i det sekulära Turkiet hat väl tillfället infunnit sig, får man hoppas...? "Nu eller aldrig" är nog ett ordstäv som passar både betr avsmakningen och Turkiets chanser att på allvar omsätta sin kandidatlandsstatus för EU medlemskap. 



Ett torrt rött vin som framställts med stöd av tysk expertis borde ju inte smaka så värst illa. Druva okänd.

Turkiets demokratiska och ekonomiska utveckling under senare tid ger också förhoppningar. Under premiärminister Erdogans tid vid makten har den republik Ataturk grundade på tjugotalet på allvar orienterat sig mot Europa. Omfattande reformer och nedtronad regional retorik har präglat de lätt islamistiska makthavarnas strävan bort från militärstyre och förtryck av minoriteter.



Yakuts 2004 Kavaklidere framställs i östra Anatolien där kurderna befolkar den ännu fattiga landsbygden. Alltjämt finns en osäkerhet och en våldspotens i området som gränsar till det oroliga Irak och det hårt styrda Syrien. Kurdistan är och förblir alltfort ett dilemma även utanför en europeisk kontext. Glädjande är dock att kurderna efter söndagens val tagit sig in i det turkiska parlamentet.

I ett vinsammanhang talar vi dock om en region som av många benämns vinets vagga. Men århundraden av konflikter följt av fattigdom har sinkat utvecklingen varför tex tyska investeringar i produktionen möjliggjort modern och vinstgivande framställning. Hör från finansmarknadsfolket att det är hög tid att gå in i Turkiet baserade fonder.



Kavaklidere lämpar sig till lammkött och starka ostar. Alltså inte till Kebab eller annan snabbmat. Om jag får råda bör måltiden inledas med en Burek och ett stort glas Efes pilsner, ett utmärkt friskt och lagom maltigt lageröl som Bolaget torgför för 15.10 sek (nr. 1527).



Så nu hoppas vi på den fortsatta politiska utvecklingen och att SB snart introducerar ett turkiskt vin i sitt annars så väldigt globala sortiment. Kanske i samband med höstens viktiga presidentval eller när den nya presidenten genomför sitt svarsbesök på HMK:s statsbesök i Turkiet 2006?

Kommentarer
Postat av: selma

Har man mellan 8-15 i ett land där man inte har välutvecklat bidragssystem (Barnbidrag, bostadsbidrag osv) så får man räkna med fattigdom...KURDERNAS fattigdom i östra Turkiet är självvållat...Dessutom är det viktigt att fast det är OLAGLIGT med månggifte så är det många KURDISKA MÄN som skaffar sig typ 4-5 fruar som de har cirka 10 barn med vardera...
Samma kurdiska familj som flyttar till Sverige blir miljonär här över en 20 årsperiod:)

2007-08-06 @ 08:44:19
Postat av: selma

Har man mellan 8-15 BARN i ett land där man inte har välutvecklat bidragssystem (Barnbidrag, bostadsbidrag osv) så får man räkna med fattigdom...KURDERNAS fattigdom i östra Turkiet är självvållat...Dessutom är det viktigt att fast det är OLAGLIGT med månggifte så är det många KURDISKA MÄN som skaffar sig typ 4-5 fruar som de har cirka 10 barn med vardera...
Samma kurdiska familj som flyttar till Sverige blir miljonär här över en 20 årsperiod:)
2007-aug-06 @ 08:44

2007-08-06 @ 08:45:22
Postat av: celine


I Turkiet finns det 7 regionindelningar och de som finns i östra Turkiet kallas för Östra Anatolien samt Sydostanatolien...ända sedan Turkiska Republikens bildande 1923.
Det verkar som om PKK-kurder samt kurdchauvinister som har funnit "lyckan" i länder som Tyskland och Sverige har lyckats hjärntvätta vissa människor.
Assyrier i Södertälje kallar SÖDERTÄLJE för MESOPOTÄLJE...vad skulle du tycka om det blev allmänt vedertaget med namnet MESOPOTÄLJE..och man helt enkelt struntade i vad svenskar kallar staden för...
Turkiets regionindelning:
http://www.dunav.org.il/images/maps/map_turkey_regions.jpg

2007-08-06 @ 09:53:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback