Påskbryggd

image189

Till helgen minns vi Jesus åsneritt in i Jerusalem.

Palmsöndagen och påskatiden står för dörren och vad kan då vara mer lämpligt än ett murrigt munköl från det belgiska klostret, Scourmont strax syd öst om gruvhålan Charleroi. Sedan 1862 har munkarna utan pardon framställt sitt öl på enbart naturprodukter med sk. yt- och dubbelfermentering som metod. Jästen tillsätts precis innan buteljeringen och den andra jäsningen sker i flaskan efter kapsyleringen.



Mitt eget besök var traditionellt mulet, småkallt och duggigt. Men både ölet och ostens djupa smak kittlar alltjämt törstens stimulatorer. Tre alkohol- och färgklasser (6-9%) ger dig en valfrihet att anpassa till påskalammets kryddning. Så, tag vad som redan finns och undvik påskens specialbryggder med endast kommersiell egenart.



Cimay blå (nr. 1651-03. 26.40 sek). röd (1653-03,  22.90 sek) och vit (71422-03, 24.80 sek).  Försök hitta ett stort öppet något tyngre glas och börja gärna smuttandet med en rostad mandel eller två... Glad Påsk!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback