Vårfint

image192

Medan grannen ivrigt testar sina nya extremt bullriga trädgårdsmaskiner sätter det som vanligt generösa värdparet ut en tallrik finsnittade aptitretare på trädgårdsbordet. Sk. "nipplande" vidtar. Luxemburgsk
Bofferding Hausbier med stram beska och gyllenbrun kulör gör sitt för att skapa en vårbukett. Trots indirekt atlantpaktsdiplomati över häcken avtar inte skränet från grannens provturer med vad det verkar en oändlig vagnpark, som nu också delvis dväljs i några lågtflygande Boeings.

image194

Så när den svagt orangea solen sänker sig går vi in och dissikerar några pocherstekta pilgrimsmusslor till en Mailly Grand Cru Millisime 1997. Fänkolsratatouillen till torsk- och lax kavalkaden med färska räkor på toppen håller den med åren avmätta champagnen sällskap och våren första grepp släpper sakta sitt tag över dagen.

image193

Bubblorna har under de tio åren som gått sedan skörden i kooperativet Mailly klingat av lite granna och vinet har intagit en klart brödig och svagt honungstonad smak. Årgångschampagnenes charm visar sig inte omedelbart utan när temperaturen ökat debuterar en spröd stolthet. Och korkspetsens vinkel mot hatten där grimman fastnat är rät och vi konstaterar att det var hög tid att förtära. Det är nu tre år sedan jag besökte Mailly och det moderna ganska nordiskinspirerade vingalleriet med fashionabla provsmakningsarrangemang strax utan för Reims. En begivenhet i sig men ändå inte i klass med detta kooperativs lite undanskymda kvalitetsklass. Därtill även relativt acceptabla prisklass.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback