Beaujolais

På torsdag släpps årets Beaujolais Nouveau och vinvänner världen över flockas likt blodtörstiga vargar runt den saftliknande drycken. Nåja, det är nog mera kult än verklig njutning och ska man vara riktigt ärlig så handlar det mest om just hysteri eller strävan att vara där det händer något snarare än jakten på något åtråvärt.

För denna tidiga bryggd på den ovanliga Gamay-druvan smakar ungefär på samma sätt varje år. Det ljusröda vinet har en fräsch bärig smak som präglas av skumbanan, hallonkola och lingonsylt. Doften är svag och påminner mest om dåtida barnkalas BOB-blandsaft. Skippa sugrören! M.a.o. en trendig umgängesdryck med klar retro-stämpel att sörpla i sig innan man går över till något mer vågat, tex en väl lagrad Beaujolais-Village eller rent av en av de nio cruerna med de smått romantiska namnen (Saint-Amour osv.). Vill du ändå äta något till denna lätt kylda dryck föreslår jag lättstekt fisk eller en kall kalkonsallad med rostade brödkuber, dock inte med för mycket spiskrydda!

För den som inte provat Nouveaun rekommenderar jag en lite dyrare variant från något känt vinhus i Bourgogne regionen, tex. Patriarche Pére & Fils (nr. 97419 64.00 sek) eller Joseph Drouhins dito som i alla fall kan fås på välsorterade butiker i Bryssel för cirkus 5 Euro (tex. ROB-Palais Gourmand på Boulevard Woluwe). Bon chance!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback