I fädernes spår

171529-8171529-7

Kungligt...


Bordeaux för hela slanten! Det behöver i och för sig inte bli så dyrt - åtminstone inte om man bor i Bryssel - men det gäller som vanligt när man med varligt handlag berör vinvärldens urmoder att tänka efter före...

En genväg är sk cru Bourgeois eller ett Grand vin du Bordeaux, alltså inte ett välrenommerat slottsvin med egen kvalitetsklassning (AOC) och en nästan tresiffrig prislapp utan en gedigen produkt från någon av de mer ambitiösa odlarna som inte spenderar pengar på att övertyga den pretentiösa franska vinjuryn INAO eller den notoriske Robert Parker om sin grace. Och börjar man på den sk. vänstra stranden "rive gauche" - dvs sydvästra sidan av Gironde - tex i Haut-Medoc hittar man genast den sandpapperstorra strävheten, smaken av nyvässad blyertspenna och doften av riktigt mörka mogna bär med inslag av tobak.

För egen del tycker jag som rättrogen rojalist förstås att Chateau Bernadotte 2001 (nr. 3918-1, 233.00 sek) är en given trofé i sann napoleansk anda eller varför inte gamla goa Chateau d'Agassac 2003 (nr. , 236.00 sek) med en gedigen tradition från 1100-talet. Märkligt att dessa buteljer inköps för cirka 12 euro i Bryssel. Anitra?

Nåja, här talar vi naturligtvis om en elegant, förförisk och ganska magnifik vinupplevelse präglad av runda smaker och en sammetslen syra samt en bouquet som säkert charmar den kräsnaste konnässören. Behöver jag påminna stämningsfaktorn och den varsamma dekanteringen i en flatbottnad karaff. Men, tyvärr "smakar det så kostar det...!"

Mais, c'est tres comme-il-faut!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback