Utskänkning i sommartid
Den traditionella hamnfesten avslutade Arildsdagen. Den fick också tjäna som semesteravslut och återgång till mer vardagliga vanor... Icke förty vill jag notera några intryck från den "blöta" sommarvistelsen.
Måltidsbryggor - dvs balans mellan kost och dryck - i all ära men har någon funderat på de yttre faktorerna, tex väderlekens påverkan på vinvalet? Och finns det någon som har en lösning på vinvalet i relation till hastiga temperaturförändringar och ljus- och ljud skiftningar?
När man läser Skallebergs förträffliga Arildsbok och ser hur den smått dramatiska naturen bidrar till ljus, ljud, klimat och temperaturskillnader. Att beskänka någon över en tidsperiod där kvällssol med skuggor, solnedgång mellan Nimis och Väderön, vindbyar och magiskt mörker bildar kuliss kräver sin konst. En slags Skagenmålar ambition i Kullabergsmiljö.
Nu bortser jag från bifaktorer som sällskapets sociala förutsättningar, den enskildes vinkunskap, erfarenhet och inte minst de aktuella diskussionsämnena. Heller inte dukning och glas. Bakgrundsmusik, blomdofter, skall från otrevliga rondellhundar eller barnarop kan ju även förekomma. Också utmaningar för den dryckesansvarige med ambitioner.
Ett trick i sammanhanget kan vara vinbuffén med självbetjäningsrätt. M.a.o. förtäring under eget ansvar.
Ett isbad eller frysväska med öl och vitt vin i olika smakvalörer. Därtill en mer robust trälåda med röda viner, både för den typiskt svenska sk. grilldrickaren som vill ha en omedelbart kraftig upplevelse och så något mer spännande för den mer tålmodige. Gärna skruvkorkat som lätt går att återförsluta och därmed skydda innehållet från naturens krafter... Därtill ett parasol eller partytält om det handlar om picknick och vädrets makter bråkar.
En mindre middag kan ju alltid hanteras genom att helt enkelt bjuda på ett vitt, rosé och rött vin från samma producent. Säkra kort som Guigal, Stoneleigh, Riccasoli, Falesco och Penfolds erbjuder mångfald och valfrihet utan att genera eller utmana i onödan. Ljusfaktorn liksom dofterna kommer också ofta i harmoni om flera vintyper mixas.
Jag praktiserade detta vid i samband med bouléspelet och kunde göra en värdefull fullformatsstudie i samband med hamnfesten där hundratalet gäster tagit med vad de ansåg passade. M.a.o en symfoni i flaskor från alla världens hörn som speglade kunskap, vanor, smak och plånbok! Beväpnad med ett glas kunde man göra både antropologiska och oenologiska studier bland hjärnkirurger, advokater, lagmän, direktörer, försäljare, bankirer, ambassadörer, pensionärer och professorer samt den stora mängden traditionsbevarande Arildsiter av sedvanligt nedtonat snitt. Alltså inte att jämföra med rockiga Torekovianer...
Alla med den gemensamma nämnaren; helst kända märken och druvval. Några trotsade också lådvinsförbudet...! Mest fanns dock Chianti, Rioja, Shiraz och någon Sauternes. Någon hade fått med sig en Morelino di Scansano. Mina slovenska pavor: Sivi Pinot och Cabernet Sauvignon rönte emellertid inget större intresse men väl min lotterivinst i form av en jättekorg grönsaker, hurra!
Kommentarer
Postat av: Jonasfrida
Very Good Directory !!! Keep It Up.
Trackback