Absolut

Under 2009 har vårt folk fortsatt att missbruka modeordet; "absolut" i stället för det enkla "ja eller ja tack". Nu måste det vara slut med käckt stureplanslingo!Detta konstaterade den konstnärlige professorn i sitt nyårstal som främst fokuserade på borgligheten illustrerat i familjen Strauss musikaliska förvecklingar. Vi njöt en kavalkad av filmaticerade kompositioner och lärde oss mycket mer om dåtidens valser och polkor samtidgt som framförallt Johann seniors fasoner visavi sina inte obegåvade söner. Och inte minst om hur 1800-talets klassiska stil blev ett genombrottet för borglighetens kulturella utveckling, där till och med lillebror Eduard Strauss som diplomat lyckades skapa ljuv musik.

Innan denna omfattande musikbetraktelse avnjöts en stor festmåltid i Brunnby församlingshem. Hummer och musselsoppan spolades ned med blommig och stadig Taittinger Millesimé 2002, piggvaren och hjorten ackompanjerades av 2005 Morey-Saint-Denis och Clos des Ormes 1:er Cru och till osten en 2005 Riesling Auslese - Horst Löwenstein.

Bourgognen var nog lite ung men ändå vuxen uppgiften och skänkte oss alla bybor stram finfruktighet. Doktorn övervägde länge att slänga in den dyrare Drouhins 1995 Pommard-Epenots men tur var väl det då Georges Ligniers et Fils finlemmade omogna pinottolkning spred en doft av både borglighet och wienertoner. Dock inte alldeles prisvärd, ens en nyårsafton - tyvärr. Möjligen borde temperaturen ha sänkts en liten aning före inmundigandet. Och till tolvslaget och decennieskiftet Taittinger Nocturne - en nästan halvsöt variant (18 gr restsocker). Alltså, en riktigt brödig och nötig pärla till gåslevern och det fantastisk sprakande fyrverkeriet med höjd. Tack Danko!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback