Vinologiskt

Efter en vecka i vinlandert, Kroatien konstaterar jag att både Malvasina och Plavac Mali ger läckert vin, tex röda Dingac. Dock för dyra för Monopolhyllorna. Branta vingårdar på Korula måste handplockas från åsneryggen


Väl hema blev det en 1996 Batasiolo. Nebbiolodruvan ger Barolon sin säregna tyngd. Värme, örter och annat höstlikt ger dig ett vinbemängt med godsaker.


Ser att patologen Stormbys samling gick för klubban underdevisen; "livet är ändligt".


I morgon ser vi fram emot Bolagets oktobernyheter.


Oktoberfest

image308

I går inleddes den stora
skördefesten för den ljuvliga maltdrycken, Bier! Mina egengenomförda test av SB:s särskilt marknadsförda palett av typiska bayerska festöl, Löwenbräu, Erdinger, Spaten, Hofbräu och Paulaner var en sann fröjd. Genau! Här talar vi om riktigt färskt och lagenligt bryggda maltdrycker. Alla med klassikt sydtysk stamvörtstyrka likt en smidig Mercedes eller cylinderstinn BMW  Jag fastnar för Hofbräu och Spaten. Höstmurrigt, sött, perfekt och just så bastant som en "Bierfräulein" iförd en behagfullt snörlivsformad Dirndl eller en bullrig Herrn Prof. Dr i äkta vildsvins Lederhosen.

Under gårdagskvällen blev det också en extraprovning där jag ställde Erdingers Weissbier, Kristallklar mot Dunkel. Det blev remi och jag minns nostalgiskt en höstkväll för några år sedan då jag i Bodo Hombach sällskap avåt en stabil och späckad måltid på Erdinger Bräuhaus, sehr gemütlisch! Att rekommendera för den som anländer med flyg till München.

Snart ber det av till Berlin för autentiska provningar i nya och gamla kollegors lag. I Brandenburg är väl inte traditionen så stark men ändå ser jag framemot en stövel eller en Mass. Att vänta de obligatoriska sju minutrarna för påfyllning är ett kort preludium för vad som väntar törstiga smaklökar... Prost! 

Alltjämt lite dunkelt...

image307

Lars Danielssons bekännelse i "I skuggan av makten" bjuds både intressanta och kusliga interjörer från maktens inre cirkel. Hårt, påpassat och orättvist, om man ska tro den utmärkte ämbetsmannen. Dock står LD alltjämt i statsminister emeritus skugga med följd att den nyfikne saknar uppgifter om GP:s svagare punkter. Annars bjuder Danielssons tydliga uppteckning mycken underhållning. Ett måste för de som söker sanningen om förutsättningarna i Kanslihuset. 

Syrligt

image306

Norra Italiens - Sydtyrolen - f.n. mest spännande producent av potenta vitaviner är nog Terlan. 2006 Terlaner Classico (nr. 99407, 99.00 sek) är Bolagets senaste utgåva av
Terlanviner. En ganska lyckad rättvis blanding av Chardonnay, Sauvignon Blanc och Pinot Blanc ger en fet fruktig arom. Pinoten dominerar men ändå exponerar vinet Sauvignonens syrlighet utan att bli flabbig. Därtill en diskret päron, blodgrape och honungssmak som passar bra till räkor och lättare ostar, varför inte en mogen Brie de Meaux!

Chateau Chantaloutte

image305

Denna utmärkta
Pomerol från 2000 gav trots utebliven dekantering en upplevelse utöver det vanliga, nästan i Petrusklass...? Där fanns generöst med stall, ceder, tobak och värme som etablerade en atmosfärisk stimulans.

Merlotdruvans överhöghet erbjöd mjuka men ändå robusta toner i den kalla sensommarkvällen. Fallande eklöv och lite snålblåst utanför fönstret gjorde alltså valet av en Bordeaux givet.

Facebook



Nu gäller det alltså att sticka ut trynet och oxå vika ut sig i den senaste cybertrenden, ansiktsboken. Jag vet inte ännu om min exibitionistiska ådra riktigt sträcker sig så långt...? Onlinebehovet i kombination med tilltagande pc-abstinens oroar mig. 

Fotbollsfirande

En fruktig och lite förebrående Chablis uppbyggd på de gröna druvornas champion, Chardonnay påminner om segerns sötma. Unga och gamla fotbollskillar har visat hur kraft och finess ger resultat. Om än neutralt för seniorerna.

image303  Jag lyfter glaset drygt bottenfyllt med  Laroches 2005 Chablis Saint Martin (nr. 7143, 125.00 sek). Skål! Friskt, syrligt och fyllt av feta förföriskt lena smörtoner skiftande i tropisk frukt. Dock med sedvanlig ståltankssträvhet och metallisk stringens. Kallrökt lax, örtagårdsås och västerbottenpaj kommer till rätta liksom den extra lagrade Appenzellern. Dagbladets Dolkstöt träffar emellertid inte alldeles mitt i prick då vinet ändå är lite tamt också när temperaturen ökat och upphetsningen över trofén bidragit med imma... 

Nu står Oktoberfestbier provet för dörren. Sex bruna buteljer med mycken pondus... Öltältsfesten börjar dock inte förrän 22 september! Jag tar min "Mass" påplats i Berlin på årsdagen av återföreningen. Aber alles kommt gleich!

Höstnyheter

Monopolets septemberutgåvor erbjuder anständiga vita badhusviner från Germanien och en otroligt spännande österrikisk Pinot Noir, 2004 Gobelsburger Alte Haide (nr. 97758, 199.00 sek). Ingredienserna plägar för kejserliga hösttoner i form av fat, rök, kaffe och vanilj. Säkert också läder och friska skogsbär som bryter fint mot svampmackor och viltfågel.

image302

Denna blogg har tidigare torgfört Herrn Mossbruggers Gobelsburgers Riesling, Veltliner och också pläderat för Brüdlmayers Pinot Noir. Så nu gäller det att smakställa dessa Wachaugiganter mot varandra och hoppas att också Willi Bründlmayer får in sin Pinot på Bolaget.

Låt oss också fira att Anitra till slut för upp Guigals eminenta 2003 Cote Rotie "Brune et Blonde" (nr. 97865, 469.00 sek). En av vinvärldens oomtvistliga klassiker, för att inte säga legendarer. Att pressa ihop Syrah och Viognier på ett så magnifikt sätt är få förunnat.

Detta medan andra familjemedlemmar besöker Provence för riktade inköp som säkerligen ger bloggen anledning att återkomma, särskilt om Rosén.

Favorit i repris

image301

Det går ju inte egentligen att misslyckas när det gäller italienskt vin, särskilt om du väljer en Sangiovese baserad Rosso di Montalcino  (nr. 83454, 158.00 sek). I Sienatrakten förädlas den traditionella Chiantin till Montalcinoregionens anständiga pärlor; vardagsmässiga Rossi och helgmålsvinet Brunello. Mycket choklad, fat, örter och en hel del sammet. Funkar prima till både spagetti och torkad skinka.

Öststatsporr

image300

Kjell Albin Abrahamsons "jag hatar grupparbeten" emellanåt lite utdaterade essäsamling ger både jugonostalgiker och centraleuropister mycken underhållning. Jag är road och plockar i mig kåserier och P1-inslag från stund till annan. KA:s bryska och ibland något för rättframma skildringar knäcker en tankenötter och rätar ut frågetecken i expressfart. Tyvärr lämnar dessa blottlagda skeenden och typiska fenomen dock ett och annat hål att fylla, precis som verklighetens f.d. territorier bakom järnridån. 

Nu viker jag upp LD:s bestseller "I skuggan av makten". Borde vara en spännande bladvändare för alla nyfikna kanslihusrävar.