Auf wiedersehen
Daxs att bryta upp och flytta redaktionen för denna blogg från Bryssel till Lidingö, med följd att Anitras sortiment kommer att hårdgranskas och fläkas ut än mer frekvent. Men med på resan följer också ett rikligt urval av flaskor från västeuropa och medelhavsområdet. Sex års samlande har gett resultat och nu letar jag efter lämpligt vinskåp i någon trendig källare.
Uppbrottet från EU:s huvudstad plägar ske under det tyska ordförandeskapet varför min alldeles egna ordförande, Andrea från Freiburg i Baden gjorde en insats för att få mig att inte glömma det stora vin- och fäderneslandet. Weissburgunder och Gutedel fanns det i påsen som får vänta till sommaren.
Sen fick jag, tydligen efter visst övervägande, högtidligen erhålla guldpennan ur Supersofias hand och av kollegorna på kontoret höra att "borta bra men hemma bäst". Cheferna använde ord som "gamäng och konnässör" när de beskrev bloggandet som ett av flera sidospår.
Stort tack till mina trogna läsare som nu får vänta till tekniken hittat hem igen... Jag återkommer snart igen!
Levantenvin
Senaste inköpet på Auchan i Kirchberg (Lux) var nog ändå lite flabbigt. 2005 KSARA Blanc de Blancs från Libanon kostar 7.90 Euro och är en blandning av Chardonnay, Sauvignon Blanc och Semillion som inte generar sig att erbjuda dig en mindre återhållsam smak av ek, mineral, mango och andra tropiska frukter.
Doften är dock stramare men alltjämt lite överparymerad. Den gyllene färgen som påminner om antika Feniciska smycken ger dig hursomhelst ett potent vitt vin som lämpligen serveras till kallskuret eller ost alt en kryddad fiskrätt. Därtill en estetiskt tilltalande slank flaska i grönt glas.
Så nu hoppas vi väl på att Systembolaget lägger upp detta prisvärda vin på hyllan vid sidan av KSARA röda juveler som denna blogg bepratat under rubriken Fjärilsdalen.
Ölsmak
Gårdagens maltfynd i Luxembourg föll mig inte riktigt i smaken: strävt, lite ospännande och inte så beskt brödigt som en traditionell lager med brasserieöls ambitioner bör erbjuda. Det smakade alltför mycket öl och på tok för litet mjöd...
Le Chef
He made it again! Avskedsmåltid i mycket goda vänners lag och återigen hade yrkeskockarnas hot inte lämnat nått åt slumpen. Charktallrik och äppligt och strikt Lacroix Millésimé 1998 i den svala vårkvällen följt av en stabil brygga mellan den ugnsstekta laxen och Guigals Rose.
Till nachspies i form av chokladkaka med skogsbär fylldes glasen igen; stramsöt guldaktigt för att inte säga lyxigt len och stolt ädelröt semilliondruva. Tres bien! Som om om inte det vore nog så toppar man med en komplett ostbräda med port!
Och med hem skickas en bittersöt läsuppgift inför nya uppdrag vid återinträdet i atmosfären, dvs i Arvfursten grymma vardag... Likt en pingvin gungar man hem i den kalla vårnatten. Tack!
Cave
Mörkt, svalt med viss fuktighet är väl den allmänna riktlinjen. Jämn temperatur gäller också liksom skakningsfritt. Flaskorna ska ligga ned och inte röras i onödan, åtminstone röda viner vill gärna vila sig i form ostört. För egen del har detta dilemma av utrymmesskäl komprimerats till två vinkylar á 100 flaskor per skåp. Mina Bauknecht skåp har trähyllor med etikettsställ och termometer. Det är praktiskt, särskilt om de står i en miljö som följer årstiderna med följd att temperaturen varierar högst avsevärt. Så går vi ner... Trevlig helg!
VECKANS BUTELJ
Till helgen inledes den årliga skaldjursfestivalen i Bryssel. Det knäpper i kräftklor och sörplas ur ostronskal. Och det hela sköljs ned med floder av munköl, vitt vin och champagne.
Jag vill därför fira och lyfta fram två lyxbuteljer inför denna begivenhet: 2004 Pinot Gris Reserve Particuliere (nr. 99286, 145.00 sek) och 1996 Bruno Paillard Millésimé Assemblage Brut (nr. 97360, 407.00 sek).
Bakom de höga klosterliknande murarna utanför Kayersberg strax utanför Colmar i södra Alsace håller den exentriska Madame Faller och hennes likasinnade döttrar till. De gör vad många hävdar regionens bästa vin. Högsta kvaliteten och största prislapp. Jag har sällan varit med om en mer egendomlig upplevelse än när vi andaktsfullt fördes in i en av de antikt möblerade provningsrummen. Madame Faller iförd sidendräkt och rosa skarfs talade hastigt och stolt om sina berömda Rieslings och sin smöriga Pinot Gris.
Det smakade verkligen inte illa och därför är det så väldigt bra att SB också tagit in en mer humant prissatt Weinbach butelj. Lika karaktärsstark som matronan själv och minst lika mäktigt som Clos Weinbach murar finner du denna Pinot Gris. Traditionellt fet och aromatisk men också upphetsande friskt kommer denna sent skörda Pinot väl till pass till ostronen.
Alldeles utanför Reims hittar man Paillards magnifika glaspalats. Här släpper man inte in spontana besökare så min provning genomfördes på en vinbar inne i Reims. Knastertorrt, strävt och elegant brödigt. Smaken av krita och färsk frukt varvas med en ogenerat aptitretande doft. Bornyren kittlar skönt och den syrliga eftersmaken biter sig fast. Fina fisken till skaldjursplatån.
Route de Champagne
Med Reims som utgångspunkt besökte jag dag ett grandcrubyarna i Montagne de Reims: Mailly där både kooperativt med samma namn och småbonden Christian Müller följt av Verzenay där Jessica Thierry tyvärr inte är hemma. Ay passeras i all hast eftersom höstens lyckade inköp hos Michel Gentilhomme ännu består.
Därefter återbesöker jag trevliga och alltid öppna Etienne Lefevre i Verzy. Här smakas det på allt vad huset bjuder och en föreläsning om korkar och lagring som skingar en del frågetecken. Den första dagens tur avslutas med ett mer turistiskt besök på Mercier i Epernay. Panoramahiss och tågresa i källaren har faktiskt sin tjusning, men chokladkorkarna gör ingen glad.
Kvällen kröntes med en god och väldigt fransk måltid på Brasserie Du Boulingrin alldeles vid Reims saluhall.
Påföljande dag bär det av till det natursköna lite ödsligare Blanc de Blanc distriktet söder om Epernay: Hos Duval-Leroy är bemötande stramt och ovilligt så inköpen genomförs hos Charles Pougeoise. Glatt och trevligt men säkert en vild chansning i den desperata jakten på en snustorr skumpa frampressad på enbart chardonnay.
VECKANS BUTELJ
Från nordöstra Italien kommer detta märkvärdiga vin som ger dig en aromatiskt dryck med vårlig gröngul färgton. En av SB:s nyheter i april. Citron, nässlighet, gröna äpplen och viss stramhet gör detta friska Trentovin till en vän i nöden: du vet inte om det passar bäst med rött eller vitt. Winkl Sauvignon (nr. 2799, 116.00 sek) är faktiskt med dig även bortom hårdostbrickan där du låter Peccorinin prägla upplägget. I Italien äter man Polenta med baconflarn till detta vin och lyckas ändå balansera mineralerna i vinet med polentans saltighet.
Kurviga glas
"Difference" heter serien som erbjuder ett komplett urval. Jag köpte "primeur" och fick både en estetisk och sinnesrik upplevelse. Glasets kurviga och slutna form framhävde vinets färg och doft på ett sensationellt sätt och gav det italienska Sauvignon vinet Winkl all rätt. Att sedan Fabriksförsäljningen i Höganäs har humana priser bidrog till en total upplevelse.
VECKANS BUTELJ
Själv lurar jag på Macon-Villages, självfallet från gamla trygga Drouhins ler- och kalkstensjordiga fingrar. Ett anständigt, ståltanksjäst och harmoniskt Chardonnayvin från södra Bourgogne som har lagom smörighet och diskret fruktighet att bjuda till påskens plockmat.
Dessutom billigt och lättdrucket för att inte säga förfriskande för den som också försöker rulla golfbollen i koppen. Tyvärr för inte SB Maconviner!?
Cabvinväska
Jag provade det senare häromdagen och fick erfara hur mödosam emballeringsprocessen var och hur nervös jag blev att flyget flög innan min påse var clearad. Alltså, dax att fundera på en säker väska för incheckning! Självfallet tillhandahåller den amerikanska marknaden ett och annat. Sen får man hoppas att temperatur förhållanderna i cargocabinen håller måttet. Jag återkommer men uppmanar läsarna av denna blogg att delge erfarenheter.